Ajax op rapport: onvoldoendes, maar ook lichtpuntjes

Ajax op rapport: onvoldoendes, maar ook lichtpuntjes na remise tegen Marseille

21 september 2023 om 23:00
Laatste update: 22 september 2023 om 01:59

Ajax is met een gelijkspel tegen Olympique Marseille begonnen aan de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Maurice Steijn scoorde liefst drie keer, maar was verdedigend kwetsbaar: 3-3. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Jay Gorter – 6,5: Na ruim een kwartier verrichte Gorter een uitstekende redding, toen een tegenstander voor zijn neus opdook. Daarna liet hij zich verrassen door schoten van Clauss en Aubameyang, maar hij voorkwam een paar keer erger met knappe reflexen. Bij de 3-3 van Aubameyang had hij meer kunnen doen.

Anton Gaaei – 5: Gaaei stond wel erg hoog voor een rechtsback, mede daardoor was Ajax kwetsbaar in de omschakeling. De Deen was bovendien een bron van onrust en verspeelde vaak de bal. Liet nog niet zien dat Ajax met hem beter af is dan met Devyne Rensch.

Josip Sutalo – 4,5: De Ajax-fans krijgen nog niet de verdediger te zien, die Sutalo bij Dinamo Zagreb was en bij Kroatië is. Het oogt voorlopig erg wankel en onzeker. Waar hij de boel zou moeten aansturen, maakt hij zelf regelmatig de verkeerde keuze.

Jorrel Hato – 6,5: Het is bijzonder om te zien hoe dominant Hato al is tegen veel meer ervaren tegenstanders, hoewel het niet eens zijn beste optreden was. Hij leek wel wat laconiek aan de bal.

Borna Sosa – 5,5: De Kroaat toonde dat hij een gouden linkerbeen heeft, maar in de opbouw en verdedigend verslikte hij zich een paar keer. Sosa met en zonder bal is een groot verschil.

Benjamin Tahirovic – 4,5: De Bosnische international was aan het zwemmen en wist niet waar hij het zoeken moest. Tahirovic verzuimde om de ruimtes dicht te lopen. Ook aan de bal was het te matig, waardoor zijn wissel niet als een verrassing kwam.

Kenneth Taylor – 6: Taylor leek aanvankelijk te beseffen dat er een schepje bovenop moest. Hij werkte hard en zorgde voor dynamiek in balbezit. Zijn afwerken leek voor rust voor verbetering vatbaar, maar kort na rust toonde hij beterschap. Een degelijk optreden.

Steven Berghuis – 5,5: Berghuis scoorde en zorgt voor creativiteit, maar was ook veel te slordig aan de bal. De Oranje-international probeerde de regie te pakken, alleen nam hij daarbij veel risico en bracht hij zijn teamgenoten in de problemen.

Carlos Forbs – 7: Zijn eerste weken in Amsterdamse dienst waren moeizaam, maar donderdag was Forbs op de afspraak. Hij scoorde na een goede loopactie en gaf een prachtige steekpass op Taylor. Na rust rondde die laatste wel af op aangeven van de rechtsbuiten.

Brian Brobbey – 5,5: Technisch laat het vaak te wensen over. Dat probeert hij te compenseren met zijn imposante fysiek. Hij schonk onder meer Bergwijn nog een grote kans en werkte hard, maar het vernuft ontbrak toch wat.

Steven Bergwijn – 5: Weer was te zien dat Bergwijn geen schim meer is van de speler die hij was. De aanvoerder is sterk, maar dreiging ging er nauwelijks van hem uit, in tegenstelling tot zijn teamgenoot aan de andere kant.

Invallers
Silvano Vos – 6,5: Niet Sivert Mannsverk, maar Vos viel na rust in. Hij kreeg geel na een ogenschijnlijk sterke ingreep. Verder smaakte zijn invalbeurt naar meer, tot hij zijn tweede gele kaart kreeg.
Branco van den Boomen - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Chuba Akpom - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Jakov Medic - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Gastón Ávila - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Maurice Steijn – 5: Er blijft veel werk aan de winkel. Vooral in de eerste helft was Ajax bijzonder kwetsbaar en leek er van onderlinge afstemming - of erger: afspraken - geen sprake. Zijn ploeg straalde aan de bal wel energie uit.