Spelersrapport AZ

AZ op rapport: Ryan én AZ-defensie zakken door het ijs na gênante avond in Bosnië

21 september 2023 om 20:44
Laatste update: 21 september 2023 om 21:08

Waar AZ in Bosnië lang leek af te stevenen op een overwinning, werd het voor de Alkmaarders uiteindelijk een belabberde avond om nooit te vergeten. De bizarre comeback van Zrinjski Mostar werd ingeleid na een tweetal fouten van doelman Mathew Ryan, waarna eigenlijk het hele elftal in de minuten daarna door het ijs zakte. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een werkelijk bizarre nederlaag.

Mathew Ryan - 4: Ryan had in de eerste helft op één moment na werkelijk niets te doen. Toen greep de AZ-doelman goed in, al ging het om een buitenspelsituatie. Vlak na rust kreeg Ryan de 1-3 om de oren, iets wat hij zich mag aanrekenen. De Australiër liet zich van wel heel ver verrassen door een vrije trap, iets wat een keeper met zijn ervaring niet mag overkomen. Ook bij de 2-3 liet Ryan zich verrassen, al trof hem daar wel minder blaam.

Yukinari Sugawara - 5: Hoefde zich vanwege het aanvallende onvermogen van Zrinjski nauwelijks te focussen op zijn verdedigende taken. De rechtsback was belangrijk in de opbouw, zelden op een foutje te betrappen en vormde een prima tandem met zijn collega op de rechterflank: Lahdo. De Japanner oogde na rust, net als eigenlijk iedereen bij AZ, een behoorlijk stuk nonchalenter. Bij de 3-3 liet hij zich kennen door een kopduel te verliezen.

Riechedly Bazoer - 6 Bazoer hoefde in het eerste bedrijf nauwelijks in te grijpen. De centrumverdediger probeerde in de opbouw zijn steentje bij te dragen met crosspasses, maar leed vaker balverlies dan nodig. Kon aan de 1-3 én 2-3 niet zoveel doen, maar had bij de totaal onnodige gelijkmaker wellicht wel wat meer kunnen betekenen.

Alexandre Penetra - 4,5: De eerste helft moet voor de Portugees als een trainingspartijtje hebben gevoeld. De verdediger van AZ werd geen stroobreed in de weggelegd en telkens rustig een aanval opzetten. Bij de 3-3, toen hij eigenlijk voor het eerst écht getest werd, verslikte hij zich in Aldin Hrvanovic. Ook bij de 4-3 had hij korter kunnen én moeten zitten.

David Möller Wolfe - 5: Speelde in de eerste helf op aanvallend vlak minder klaar dan zijn collega. Na rust vertolkte de Noorse vleugelverdediger bij de 4-3 een negatieve hoofdrol door veel en veel te slap een duel in te gaan, een actie die symbool stond voor de belabberde tweede helft van de Alkmaarders.

Jordy Clasie -6,5: Clasie is de regisseur van AZ, iets wat hij donderdagavond in Bosnië nog maar eens tentoonspreide. De ervaren middenvelder vindt vrijwel altijd een ploeggenoot, kan het spel zowel versnellen als temporiseren en nam ook het doel van Zrjinski een aantal keer gevaarlijk onder vuur. Na rust lukte het de aanvoerder niet om het samen met zijn teamgenoten weer op de rails te krijgen, al is het oneerlijk om hem daar de schuld van te geven.

Dani de Wit - 6: Voegt met zijn loopvermogen veel toe aan het spel van AZ. Zijn gevoel voor positie kiezen kwam duidelijk tot uiting bij de 3-0, vlak voor rust. Toen kreeg De Wit de bal van Pavlidis, waarna hij uitstekend aannam én zeer beheerst afrondde. In het tweede bedrijf verdween De Wit meer en meer op de achtergrond.

Sven Mijnans - 6: Mijnans gaf het spel van AZ voor rust echt vorm. De middenvelder stond aan de basis van een groot aantal aanvallen en zette zijn naam ook op het scorebord door na ruim een halfuur van dichtbij af te drukken. Waar zijn collega-middenvelder Clasie en De Wit na rust minder hun stempel wisten te drukken, gold dat ook voor Mijnans. Leidde later met een ziekenhuisbal de 4-3 in, waardoor ook hij met een smet zal vertrekken uit Bosnië.

Mayckel Lahdo - 7: Speelde ruim een uur tegen Zrinjski. In die 64 minuten kwam hij uitstekend voor de dag. De rechtsbuiten verzorgde na een fraaie actie de assist bij de openingstreffer van Van Brederode en was zijn directe tegenstander vaak te snel en slim af. In de tweede helft verdween de twintigjarige Zweed wat meer op de achtergrond en werd hij afgelost.

Vangelis Pavlidis - 5: Liet zich vaak zakken om zo het aanvalsspel van de Alkmaarders in goede banen te lijden, zo ook bij de 0-3, toen de Griekse spits De Wit bereikte met een prima pass. Trainer Pascal Jansen liet hem de gehele wedstrijd staan, maar een doelpunt zat er maar niet in. Kreeg na rust wel de kans om de (toen nog) voorsprong van AZ te vergroten, maar toen stond de paal in de weg. Werd naarmate de wedstrijd vorderde wel steeds slordiger.

Myron van Brederode - 6,5: De linksbuiten speelde in de tijd die hem gegund werd prima. Maakte al na tien minuten spelen op beheerste wijze de openingstreffer én was ook bij de 0-2 van De Wit betrokken met een goede loopactie. Zal zich na zijn wissel verbeten hebben op de bank toen AZ op geheel onnodige en bizarre wijze de voorsprong uit handen gaf.

Invallers
Ruben van Bommel - x: Kwam na 66 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.
Ibrahim Sadiq - x: Kwam na 64 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.
Kenzo Goudmijn - x: Kwam na 83 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.
Jens Odgaard - x: Kwam na 87 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Pascal Jansen - 5,5: Valt de trainer van AZ de gênante comeback van de Bosniërs te verwijten? Voor rust leek alles goed te staan en was er geen vuiltje aan de lucht. Wellicht had Jansen in het tweede bedrijf eerder moeten ingrijpen om de latere wanvertoning voor te zijn.