Vijf PSV-conclusies: wereldtop ver weg, naïviteit Bosz komt aan het licht

Vijf PSV-conclusies: Bosz toont naïviteit, Veerman faalt voor échte test

20 september 2023 om 23:15
Laatste update: 20 september 2023 om 23:18

Een harde les, zo kan de 4-0 nederlaag van PSV tegen Arsenal omschreven worden. De Eindhovenaren werden - vooral voor rust - op alle fronten afgetroefd door The Gunners. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

PSV ver verwijderd van wereldtop
In de Eredivisie wordt PSV sinds de start van het seizoen alom geroemd. Woensdagavond is duidelijk geworden dat het verschil met de absolute wereldtop gigantisch is. Arsenal was simpelweg overal op het veld beter. In zekere zin kan je het de ploeg van Peter Bosz op individueel niveau niet kwalijk nemen dat de score hoog is uitgevallen.

Bosz toont naïviteit
"Ik denk dat we vanavond alleen kans hebben als we zelf aan het voetballen komen", zei Bosz voorafgaand aan de wedstrijd. Door hoog druk te zetten en het initiatief te willen nemen, liet PSV teveel ruimtes en liepen de Eindhovenaren in het mes van Arsenal. Tegen pak hem beet FC Volendam kan PSV nog wel eens ruimtes weggeven, tegen Arsenal kan elk detail bepalend zijn. Pas na rust kwam PSV met een iets ander plan voor de dag, maar toen was het kwaad al geschied. Bosz was niet bij machte tijdens de eerste helft reparatiewerkzaamheden te doen.

Plek twee lijkt maximaal haalbare
Na één groepswedstrijd kan PSV zich al richten op de tweede plek in Groep B. Als Arsenal dit voetbal blijft spelen, is de ploeg van Mikel Arteta ook te sterk voor Sevilla en RC Lens. Aan het eind van de rit wordt de ranglijst bij een gelijke stand bepaald door onderling resultaat. De kans dat PSV in eigen huis met 5-0 van Arsenal wint, is nihil. De kans dat Arsenal punten laat liggen tegen Sevilla of Lens én PSV verder alles wint, is ook klein.

PSV weet weer wat verliezen is, eerste nederlaag Bosz
Sinds Bosz zijn intrede deed bij PSV, werd er in officiële wedstrijden acht keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Sterker nog: de laatste keer dat PSV een officiële wedstrijd verloor, was op 16 februari van dit jaar, toen de club op bezoek bij Sevilla met 3-0 onderuit ging. Tegen Arsenal werden de Eindhovenaren met hun neus op de feiten gedrukt.

Veerman slaagt niet voor échte test
De afgelopen weken werd Joey Veerman bewierookt om zijn spel. Arsenal-spelmaker Martin Ødegaard heeft de Oranje-international met beide benen op de grond gezet. Het niveau van The Gunners is iets anders dan Veerman wekelijks gewend is in de Eredivisie. Wil Veerman na dit seizoen een stap naar een topcompetitie maken, weet hij wat hem te doen staat.