PSV op rapport: vier onvoldoendes op kansloze avond, hoogste cijfer een 6

PSV op rapport: vier onvoldoendes op kansloze avond, hoogste cijfer een 6

20 september 2023 om 22:54

PSV is zijn Champions League-rentree teleurstellend begonnen. In Noord-Londen moest de ploeg van Peter Bosz zijn meerdere erkennen in Arsenal (4-0). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een avond waarop PSV pijnlijk duidelijk is geworden dat de top van de Premier League een maat te groot is.

Walter Benítez - 6: Bij het openingsdoelpunt van Bukayo Saka zag Benítez er niet lekker uit, maar verder kon hij weinig doen aan het Arsenal-geweld. Een aantal keer hield de Argentijn zijn ploeg nog op de been, waardoor de score niet verder opliep.

Jordan Teze - 4,5: In de return tegen Rangers FC was Teze een van de beste spelers op het veld, drie weken later zakte hij bij zijn debuut in het hoofdtoernooi door het ijs. Leandro Trossard bezorgde Teze een hele lastige avond. Bij de 2-0 en 3-0 kreeg de Belg teveel ruimte van de vleugelverdediger.

Armel Bella-Kotchap - 6: Kwam in de eerste helft in de problemen omdat de linies te ver uit elkaar stonden, maar mag je dat Bella-Kotchap verwijten? De centrumverdediger won het merendeel van zijn persoonlijke duels en oogt in ieder geval solide aan de bal. Het lijkt erop dat PSV - in ieder geval in competitieverband - veel plezier aan hem gaat beleven.

Olivier Boscagli - 6: Net als Bella-Kotchap had Boscagli moeite met de beweging in de Arsenal-voorhoede. Gabriel Jesus was een blok aan zijn been, waardoor de Fransman steeds in twijfel was of hij wel of niet moest doordekken op de lopende mensen. In balbezit toonde Boscagli initiatief en pakte hij de leidersrol.

Sergiño Dest - 4,5: "Saka komt naar binnen, dat is een van de redenen", noemde Bosz als een van de redenen om Dest als linksback op te stellen. De vleugelverdediger had weinig - of beter: niets - in te brengen tegen de Engels international. Saka speelde een geweldige wedstrijd en kon telkens gevaarlijk worden met zijn linkerbeen. In defensief opzicht moet er bij Dest een schepje bovenop.

Jerdy Schouten - 5,5: Schouten was in Londen niet de Schouten die in de Eredivisie al een onuitwisbare indruk achterliet. De controleur deed zijn stinkende best, maar dat is tegen een topclub als Arsenal niet genoeg om resultaat te halen. Schouten had een moeilijke avond tegen het verfijnde Arsenal-middenrif.

Joey Veerman - 5: Arsenal had PSV goed geanalyseerd: zolang Veerman de bal niet krijgt, wordt de angel uit de Eindhovense aanvallen gehaald. Martin Ødegaard maakte Veerman duidelijk dat er in de wereldtop wat anders verlangd wordt. Bij de 1-0 was Veerman zijn Noorse tegenstander helemaal kwijt.

Ismael Saibari - 5: Ook voor Saibari werd het kwaliteitsverschil duidelijk. De aanvallende middenvelder werd volledig ingesloten en vond gedurende de hele wedstrijd vrijwel nooit de vrije ruimte.

Johan Bakayoko - 5,5: Een linksback van het niveau Oleksandr Zinchenko was Bakayoko in zijn prille carrière nog niet tegengekomen. In de beginfase was de Belg vooral buitenom bedrijvig, daarna kwam hij amper meer in het spel voor. Hij liep meer achter Zinchenko aan dan andersom.

Luuk de Jong - 6: De Jong heeft geen een bruikbare voorzet gehad en ook in de voet werd hij eigenlijk geen één keer bereikt. De PSV-spits stond op een eiland en moest het uitvechten met de centrale verdedigers van Arsenal. Een ondankbare taak in een duel als deze.

Noa Lang - 6: Áls PSV dreigend was, stond Lang aan de basis. De linksbuiten - voor wie het duel met Arsenal op losse schroeven stond wegens een lichte hamstringblessure - werkte zich uit de naad en kwam zo nu en dan met een individuele actie langs Ben White. Een goed vervolg was er vaak niet.

Invallers
Hirving Lozano - x: Kwam na 66 minuten in het veld voor Bakayoko en speelde te kort voor een beoordeling.
Malik Tillman - x: Kwam na 66 minuten in het veld voor Saibari en speelde te kort voor een beoordeling.
André Ramalho - x: Kwam na 76 minuten in het veld voor Bella-Kotchap en speelde te kort voor een beoordeling.
Yorbe Vertessen - x: Kwam na 77 minuten in het veld voor Lang en speelde te kort voor een beoordeling.

Peter Bosz - 5,5: Voor het eerst als trainer van PSV heeft Bosz een wedstrijd verloren. Het valt de oefenmeester te prijzen dat hij zich weigerde in te graven, maar achteraf kan je afvragen of PSV er niet beter aan had gedaan een meer behouden speelstijl te hanteren tegen dit Arsenal. Het verschil in individuele kwaliteit was groot en Bosz was niet bij machte tijdens de wedstrijd aanpassingen te doen die het spelbeeld deden kantelen. Toen het kwaad geschied was moest PSV de schade beperken.