Ajax verliest bij FC Twente

Onrust in Amsterdam wordt groter: sterk FC Twente bezorgt Ajax pijnlijke nederlaag

17 september 2023 om 16:28
Laatste update: 17 september 2023 om 16:41

Ajax is zondagmiddag tegen het derde puntenverlies op rij én tevens de eerste competitienederlaag van dit seizoen aangelopen. Een beter en degelijker FC Twente was na negentig minuten te sterk voor de Amsterdammers, die na een onthutsende openingsfase al tegen een 2-0 achterstand aankeken.

De druk was vooraf erg groot bij Ajax en Steijn, die verraste in zijn basisopstelling door Chuba Akpom, van nature spits, te posteren als rechtsbuiten. Ook Borna Sosa maakte zijn (competitie)debuut. Hij begon als linkervleugelverdediger. Ajax werd in de openingsfase totaal overrompeld door Twente, dat vol overtuiging voor de dag kwam. Vanaf minuut één regende het kansen in De Grolsch Veste. Nadat Manfred Ugalde verzuimde te scoren, deed Daan Rots het in de zevende minuut alsnog. Hij werkte een rebound tegen de touwen.

Na de openingstreffer voltrok zich hetzelfde spelbeeld. De Ajax-defensie oogde zeer fragiel en na elf minuten spelen stond het al 2-0. Nota bene Sem Steijn, zoon van Ajax-trainer Maurice, nam de treffer voor zijn rekening. De bezoekers uit Amsterdam hadden vrijwel niets in te brengen. De 2-1 van Brian Brobbey, die de bal behendig binnenwerkte, kwam na 27 minuten spelen dan ook uit het niets.

In de rust greep Steijn in. Hij haalde onder Devyne Rensch en Sivert Mannsverk naar de kant. Met nieuwkomers Anton Gaaei en Kenneth Taylor was het ook in het tweede bedrijf niet veel beter. Twente kreeg kans op kans maar drukte niet door. Ajax kreeg na een klein uur nog wel een aardige mogelijkheid op de 2-2, ware het niet dat Brobbey over de bal heen maaide.

Beide trainers wisselden er vervolgens lustig op los. Eén van die wissels, Naci Ünüvar, besliste de wedstrijd. De aanvaller, die nota bene door Twente gehuurd wordt van Ajax, profiteerde in de 79e minuut van geklungel achterin de Amsterdamse defensie. Zijn treffer bleek de genadeklap voor Steijn en co., die nu uit vier Eredivisie-wedstrijden slechts vijf punten hebben verzameld. Komende week is Olympique Marseille de tegenstander. Volgende week zondag wacht het treffen met Feyenoord. Twente is nog altijd foutloos en deelt de koppositie met PSV.