De Roon vindt beslissing Koeman gedurfd

De Roon vindt formatie-switch van Koeman geen 'zwakte': 'Is juist knap, gedurfd'

9 september 2023 om 08:54

Marten de Roon vindt dat het meer met durf dan met zwakte te maken heeft dat Ronald Koeman besloten heeft het systeem van Oranje om te gooien. De controlerende middenvelder, die tegen Griekenland mocht beginnen én scoorde, hoopt komende zondag in Ierland opnieuw aan de aftrap te verschijnen. 

Koeman baarde voorafgaand aan het duel met Griekenland (3-0 winst) opzien door de switch te maken van 4-3-3 naar 3-4-3. "Voetbal blijft een beetje een zoektocht", aldus De Roon tegenover NUsport. "Het is daarom te makkelijk om te zeggen: we hadden ook tegen Frankrijk, Kroatië en Italië (interlands die allemaal verloren gingen, red.) 3-4-3 moeten spelen."

"Toen ging het niet goed en dus past de bondscoach het aan", vervolgt De Roon, die tegen de Grieken zijn eerste Oranje-doelpunt ooit maakte. "Dat vind ik geen zwakte. Het is juist knap om te kunnen zeggen: ik stap van het idee af, we gaan wat anders doen. Gedurfd."

De switch van Koeman betekende goed nieuws voor de middenvelder van Atalanta Bergamo. Hij keerde immers terug in de basis. De inmiddels 32-jarige De Roon weet dat hij geen al te verfijnde speler is, maar weet ook dat hij dat kan compenseren. "De beste voetballer is niet altijd de beste optie. Ik denk dat voor de bondscoach vooral de vraag was: wie kan het beste naast Frenkie de Jong spelen? Wie zorgt ervoor dat Frenkie rendeert? En ja, ik kan me wel aardig wegcijferen voor een ander."