Aké over cultuur bij Oranje

Aké zelfkritisch op Oranje-rol: 'Misschien moet ik nog meer mijn stempel drukken'

9 september 2023 om 08:15

Nathan Aké voelde zich aangesproken toen bondscoach Ronald Koeman deze week uitsprak dat de spelers wel wat directer naar elkaar mogen zijn. De 28-jarige verdediger is zich ervan bewust dat hij met zijn ervaring van invloed kan zijn. 

"Ik moet voor dit Oranje wel belangrijker zijn dan vroeger", aldus Aké tegenover het Algemeen Dagblad. "Ook door wat ik de laatste jaren bij mijn club heb gedaan. Misschien moet ik nog meer mijn stempel drukken. Maar qua karakter wil je dan ook niet opeens iets heel anders doen.'' De linkspoot doelt daarmee op de prestatie die hij vorig jaar leverde met Manchester City, dat de treble wist te winnen.

Als er dingen besproken worden in de kleedkamer, dan houdt Aké zich vaak op de achtergrond. "Dat past bij mij. Maar ik denk er wel over na. Ik ben 28 jaar, de laatste jaren ging het goed bij de club en ik heb inmiddels wel wat ervaring. Dan moet je ook naar buiten treden. Naar de groep toe. Of naar personen. Daar ben ik bewust mee bezig. En ik groei daarin, vind ik. Die rol moet ik gewoon nog meer op me nemen.''

Dat Koeman zich uitliet over het feit dat de Oranje-spelers wat scherper mogen zijn richting elkaar, kan Aké wel begrijpen. "Bij Manchester City gebeurt dat. Er zijn wedstrijden waarin echt harde woorden vallen onderling. Maar zo hoort het ook. Dan voel je die passie en strijd, omdat iedereen alles eruit wil halen. Na afloop is het dan klaar. Dat kan beter bij Oranje, zei de bondscoach. En dat is ook zo. En daar moet ik mijn rol in spelen", vertelt de verdediger, die komende zondag van de partij is als Oranje in Dublin op bezoek gaat bij Ierland.