'Als Blind zonder directe tegenstander speelt, dan hoort hij nog steeds in Oranje'

Oud-international Vanenburg wijst uitblinker aan bij Oranje: 'Heerlijke speler'

8 september 2023 om 15:10

Gerald Vanenburg deelde namens De Telegraaf cijfers uit aan de Oranje-spelers en de oud-international was voornamelijk tevreden met de flankspelers. Volgens hem was Denzel Dumfries dé man van de wedstrijd en deed ook Daley Blind het goed. Aanvallers Wout Weghorst en Cody Gakpo kregen het laagste cijfer van Vanenburg.

De prestatie die Dumfries tegen Griekenland leverde vond Vanenburg razend knap. "Dé man van de wedstrijd", vertelt een enthousiaste Vanenburg. "Dumfries heeft zo’n enorme drive, een heerlijke speler voor je elftal. Hij komt altijd wel een aantal keren voorin, of je nu met drie of vier man in de defensie speelt. Hij zoekt altijd de ruimte." Dumfries viel op met een assist op alle goals die Oranje maakte.

Ook Blind speelde een goede wedstrijd volgens Vanenburg. De oud-international vindt dat zijn sterke spel nu vooral bij de positionering van de tegenstander lag. "Als hij de vrijheid heeft om zonder vaste buitenspeler als tegenstander te voetballen, zoals nu het geval was tegen de Grieken, is Blind op zijn best en hoort hij nog in Oranje. Heeft hij een snelle vleugelspeler tegenover zich, dan kan hij daar niet spelen."

Volgens Vanenburg waren Weghorst en Gakpo niet de beste spelers van het veld. "Weghorst doet zijn stinkende best, petje af voor zijn instelling ook, maar hij blijft een speler die je moet brengen als je problemen hebt en in het laatste kwartier iets moet forceren. Ik verwacht meer van Gakpo. Hij heeft als aanvaller alles, de goede fysiek, snelheid, techniek, is stijlvol maar het is nog steeds te vlak. Hij mag best actiever zijn, moet dingen aan de gang krijgen, meer om hem heen creëeren."