Zes conclusies: Koeman beloond, één grote winnaar, Oranje weer op EK-koers

Zes conclusies: Koeman gokt en wint, één grote winnaar in Nederlands elftal

8 september 2023 om 00:00
Laatste update: 8 september 2023 om 00:01

Voor het eerst sinds zijn terugkeer als bondscoach heeft Ronald Koeman reden tot lachen. Griekenland werd overtuigend over de knie gelegd in Eindhoven. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Fijne avond, mooie goals
Om niet te ver achterop te raken, had het Nederlands elftal een overwinning nodig op Griekenland. In die missie slaagde de ploeg van Ronald Koeman. Ook nog eens op overtuigende wijze: de goals van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst waren stuk voor stuk om in te lijsten.

Gok van Koeman pakt geweldig uit
Na drie nederlagen - tegen Frankrijk, Kroatië en Italië - en elf tegengoals in vier interlands staat de 'Hollandse School' weer bij het grofvuil: Koeman switchte van 4-3-3 naar 3-5-2 (of 5-3-2, of 3-2-2-2-1), terwijl hij bij zijn aanstelling nog zei dat hij 'niet had genoten' van het systeem dat Louis van Gaal hanteerde op het WK in Qatar. Koeman komt nu dus alsnog tot dezelfde conclusies als zijn voorganger eerder al kwam - en is daarvoor beloond. De Oranje-puzzel is eindelijk weer eens in elkaar gevallen.

Dumfries grote winnaar
De grote winnaar van het 3-5-2-systeem is Denzel Dumfries. Als vanouds denderde de vleugelverdediger van Internazionale over de rechterkant, resulterend in drie assists. Het deed denken aan zijn optreden in de achtste finale van het WK tegen de Verenigde Staten, toen hij twee assists gaf en zijn perfecte avond bekroonde met een doelpunt.

Koeman kan eindelijk eens tevreden slapen
Voor de wedstrijd maakte Koeman duidelijk dat Oranje beter moet drukzetten, beter moet opbouwen, beter moet communiceren én minder goals tegen moet krijgen. De bondscoach zal met een tevreden gevoel onder de wol kruipen, want met name in de eerste helft kreeg de bondscoach precies te zien wat hij in zijn hoofd had. Het stond als een huis, voor het eerst sinds zijn rentree als bondscoach.

Haasje voor Reijnders
In de slotfase mocht Tijjani Reijnders zijn debuut maken. Hij behoorde al eerder tot de selectie, maar kwam nog niet in actie en mag donderdagavond alsnog zijn haasje in ontvangst nemen. Als hij zijn indrukwekkende start bij AC Milan een vervolg weet te geven, gaan er nog een hoop interlands bijkomen voor de 25-jarige middenvelder.

Weer op koers voor EK
Het Nederlands elftal heeft alles weer in eigen hand om zich te kwalificeren voor het EK van 2024 in Duitsland. Frankrijk, dat geen fout maakte tegen Ierland (2-0), is uit het zicht met vijftien punten uit vijf wedstrijden, maar in de strijd om plek twee hebben 'we' uitstekende zaken gedaan. De huidige stand: Oranje met zes uit drie, Griekenland met zes uit vier en Ierland met drie uit vier. Komende zondag wachten de Ieren in Dublin.