Kraay: 'Met deze opstelling begrijp ik best dat Blind in basis staat'

Kraay vuurt op Oranje-opstelling: 'Zijn nu zó angstig voor tegendoelpunten'

7 september 2023 om 20:10

Hans Kraay Jr. vindt dat er wel een aantal haken en ogen aan de opstelling van Ronald Koeman zitten. Zo begrijpt de analist best dat Daley Blind speelt, maar van de keuze voor Wout Weghorst snapt hij weer minder. Kraay vindt de opstelling ook wel erg verdedigend ogen.

"Hij stelt Marten De Roon altijd op, zodat hij balletjes kan veroveren en snel aan een goede kleur kan geven", analyseert Kraay de keuzes van de bondscoach bij ESPN. "Ronald Koeman heeft elf goals tegen gehad in zijn eerste drie wedstrijden, want die tegen Gibraltar tel ik niet mee. Ik denk dat hij nu zó angstig is voor tegengoals, dat hij drie centrumverdedigers opstelt en De Roon er nog bij."

De keuze voor Blind was een verrassende voor veel fans, maar Kraay kan zich er wel in vinden. "Ik zou het voor de wedstrijd niet begrijpen dat je Blind opstelt, omdat Koeman normaal met vier verdedigers speelt. Nathan Aké is daarin een betere linksback dan Blind. Maar bij een vijfmansdefensie. Hij kan prima voetballen natuurlijk en het maakt helemaal niks uit als er een rechtsbuiten er een keer overheen dendert. Dan heeft hij Aké nog in zijn rug."

Wat betreft Weghorst had Kraay eerder voor twee andere opties gegaan. "Ik had eigenlijk wel verwacht dat Donyell Malen in de spits zou spelen. Dat doet hij bij Borussia Dortmund ook wel eens. Hij zal al eerder gedacht hebben, ik wil met een grote targetman spelen. Dan had ik toch echt wel eventjes bij Luuk de Jong aangeklopt. Die is goed met de kop, lekker beweeglijk voor zijn doen. Als je met een bos bloemen had gekomen, dan had hij best twee potjes mee willen doen."