Ajax heeft op één na beste transferbalans in de wereld

Ajax heeft op één na beste transferbalans in de wereld, ook dikke plus voor PSV

7 september 2023 om 09:55

Ajax behoort wereldwijd tot de clubs met de beste transferbalans over de afgelopen tien jaar. Volgens voetbalobservatiebureau CIES verdiende alleen Benfica meer aan transfers dan de Nederlandse topclub.

De Amsterdammers zagen de laatste jaren diverse spelers voor topbedragen vertrekken. Onder meer Antony (95 miljoen), Frenkie de Jong (85 miljoen) en Matthijs de Ligt (75 miljoen) spekten de clubkas. Dat legt Ajax geen windeieren: sinds 2014 werd een winst geboekt van 434 miljoen euro over transfers.

Slechts één club doet het beter: Benfica staat op eenzame hoogte met een winst van 746 miljoen euro. De Portugese kampioen verdiende goud geld aan de transfers van João Félix, Enzo Fernandéz, Darwin Núñez, Rúben Dias en Gonçalo Ramos. RB Salzburg (422 miljoen) completeert het podium, voor AS Monaco (402) en Sporting Portugal (376).

Ook PSV is terug te vinden in de top tien. Met een transferbalans van 262 miljoen bezetten de Eindhovenaren de negende plaats. Feyenoord is de derde Nederlandse club in de lijst. De Rotterdammers hielden 71 miljoen over aan transfers.

De inkomsten van de Nederlandse topclubs staat in schril contrast met Manchester United. De Premier League-grootmacht zag de afgelopen tien jaar bijna 1,4 miljard euro verdampen op de transfermarkt.