Koeman maakt voorselectie Oranje bekend: Maatsen en Van de Ven debuteren

Koeman maakt voorselectie Oranje bekend: Maatsen en Van de Ven debuteren

18 augustus 2023 om 12:45
Laatste update: 18 augustus 2023 om 12:53

Ronald Koeman heeft de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden bekendgemaakt. Micky van de Ven en Ian Maatsen debuteren op de voorlopige lijst van de bondscoach. Op 7 september neemt Oranje het in het Philips Stadion op tegen Griekenland, drie dagen later treft de ploeg van Koeman in Dublin Ierland.

Koeman heeft 29 namen opgenomen in zijn voorselectie. Van de Ven en Maatsen zijn zonder twijfel de meest verrassende namen. Jasper Cillessen is een van de opvallendste afwezigen. Hij zat vorige keer wel nog in de voorselectie, maar is nu helemaal gepasseerd door Koeman.

Ook Branco van den Boomen, Jeremie Frimpong, Steven Berghuis, Kenny Tete, Davy Klaassen en Georginio Wijnaldum ontbreken. Op Frimpong en Van den Boomen na zaten zij de vorige keer allemaal nog in de voorselectie. Jurriën Timber zal zich in de komende interlandperiode ook niet melden bij Oranje, maar dat heeft alles te maken met zijn zware knieblessure. Vermoedelijk zit het seizoen van de Arsenal-aanwinst er al op.

De eerste twee interlandperiodes van de opvolger van Louis van Gaal liepen uit op een teleurstelling. In juni, in de Final Four van de Nations League, werd de halve finale verloren van Kroatië. In de strijd om de derde en vierde plaats ging Oranje ten onder tegen Italië.

In september moet de ommekeer volgen. Na twee duels staat Oranje op de voorlaatste plaats in de EK-kwalificatie. Afgelopen maart werd er kansloos verloren van Frankrijk (4-0), waarna Gibraltar (3-0) wel opzij werd gezet. Griekenland en Ierland zijn de voornaamste concurrenten van het Nederlands elftal in de strijd om de tweede plek. Frankrijk heeft na vier duels nog altijd de volle buit.

De volledige voorselectie:

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Andries Noppert (sc Heerenveen), Bart Verbruggen (Brighton).

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona FC), Sven Botman (Newcastle United), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Ian Maatsen (Chelsea), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur), Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenveld: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord).

Aanval: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Noa Lang (PSV), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Hoffenheim), Cody Gakpo (Liverpool).