Spoedarbitragezaak FC Volendam en Eiting

Eiting en Volendam tegenover elkaar in arbitragezaak: 'Heb me onveilig gevoeld'

17 augustus 2023 om 23:45

Op de KNVB-campus in Zeist heeft zich donderdagavond een spoedarbitragezaak afgespeeld tussen Carel Eiting en FC Volendam. De middenvelder staat op slechte voet met zijn werkgever, waardoor hij besloot de arbitragezaak aan te spannen.

Eiting maakte in de zomer van 2022 de overstap naar Volendam. Afgelopen seizoen groeide hij uit tot een zeer belangrijke schakel. Zijn aandeel in de handhaving was groot. Die prestatie leverde de interesse op van FC Twente, dat zich bij Volendam meldde met een bod van 400.000 euro. Dat bod werd vervolgens resoluut van tafel geveegd. De palingboeren besloten daarna, tot ontsteltenis van Eiting, het contract te verlengen tot 2025, waarmee de vraagprijs steeg naar 2,5 miljoen euro. 

De spoedarbitragezaak was 'fel', zo tekent RTV Oost op. Eiting en zijn entourage stelden dat zij zich belazerd voelen en dat Volendam nagelaten heeft om de schriftelijke afspraken na te komen. Daarnaast had advocaat Frans de Weger een 'logische' verklaring voor de ziekmelding van Eiting. "Er was zo'n onveilig werkklimaat dat de clubarts en huisarts adviseerden zich ziek te melden", zo is te lezen. 

Ook kwam aan bod dat Eiting bij zijn overstap in 2022 de ambitie koesterde om Volendam na één seizoen alweer achter zich te laten. De Weger citeerde daarbij ook uit de overeenkomst tussen club en speler. "De geest van de samenwerking is een tijdelijke met de voorkeur voor één seizoen. Door als springplank te dienen naar een grotere, derde club, bij voorkeur direct na het seizoen 2022/2023."

Vervolgens nam Eiting zelf het woord. "Ik heb de keuze gemaakt voor FC Twente. Niet alleen om financiële redenen, maar ook omdat ze Europees voetbal spelen. En vanwege het team dat er staat. Waardoor ik het vertrouwen heb om het zowel in de competitie als in Europa goed te doen", aldus de speler van (vooralsnog) Volendam, dat zich eveneens belazerd voelt. "Deze arbitragezaak lijkt als pressiemiddel om de transfer erdoorheen te drukken", sprak de club. 

Emotioneel betoog
Tot slot richtte Eiting zich nog tot zijn huidige werkgever. "Ik heb me onprettig en onveilig gevoeld bij de club. Ik merkte geen empathie bij de trainer (Matthias Kohler, red.) wilde me aan mijn contract houden. Sommige mensen kijken me niet meer aan op de club. Er is geen conflict met de supporters of de spelers. Ik heb me vorige week 24 uur van tevoren al afgemeld voor het duel met Vitesse. Mijn vriendin heeft niet kunnen slapen door de reactie van de trainer na mijn afmelding." Op 24 augustus verwacht de arbitragecommissie uitspraak te hebben gedaan over de zaak.