'We willen Eredivisie-voetbal weer meer voetbal maken, het moet zuiverder worden'

'We willen Eredivisie-voetbal weer meer voetbal maken, het moet zuiverder worden'

1 augustus 2023 om 20:37
Laatste update: 1 augustus 2023 om 23:20

In Nederland zullen er vanaf komend seizoen sneller kaarten worden getrokken, zegt Eredivisie CV-directeur Jan de Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. In Engeland wordt het omringen van arbiters ook harder aangepakt, maar de KNVB liet in een reactie weten dat daarvoor de regels niet aangepast hoeven te worden.

"We hebben in het competitiebestuur met elkaar afgesproken dat we komend seizoen op vier momenten harder en vooral sneller willen gaan optreden: bij duwen en trekken, als spelers met de hoofden tegen elkaar staan, als trainers het veld in komen en als scheidsrechters worden belaagd", doceert De Jong.

"Dat kan al op basis van de huidige reglementen en het complete betaald voetbal heeft dat eind juni in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal bekrachtigd. De clubdirecteuren hebben het benadrukt bij de selecties en daarnaast zijn de scheidsrechters, Coaches Betaald Voetbal (belangenvereniging coaches, red.) en de VVCS (spelersvakbond, red.) geïnformeerd. Als ik opsom wie zich hieraan gecommitteerd hebben, zou het mij verbazen als hierop niet gehandhaafd wordt."

In Engeland zijn ze het zogenoemde 'mobbing the ref' helemaal zat en dat geldt ook voor het bestuur van de Eredivisie. "Ja, zeker. We willen het voetbal weer meer voetbal maken, het moet zuiverder worden. Zo'n bekerfinale als PSV - Ajax, daar zijn wij als competitiebestuur natuurlijk niet trots op. Of zo'n wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, met voortdurend onrust op het veld. Daar zit niemand op te wachten."