Van Basten doet vreugdedansje, KNVB volgt strengere Engelse aanpak

Van Basten doet vreugdedansje, KNVB volgt strengere Engelse aanpak

1 augustus 2023 om 12:32
Laatste update: 1 augustus 2023 om 14:01

Marco van Basten heeft de strengere maatregelen in de Premier League met gejuich ontvangen. Vanaf komend seizoen wordt wangedrag van spelers, managers en fans harder aangepakt in Engeland. De KNVB lijkt dat bovendien over te nemen.

Van Basten spreekt zich al langer uit tegen constant protesterende spelers. De voormalig topspits stuurde onder meer een brandbrief naar de FIFA, maar kreeg weinig gehoor. "Het initiatief van de Engelse bond is heel goed. Echt prijzenswaardig", zegt Van Basten tegen het Algemeen Dagblad. "Geweldig dat de Engelse FA - ondanks de slappe houding van de FIFA - het voetbal op deze manier helpt en beschermt."

"Het is de hoogste tijd dat het gedrag van spelers onderling en richting de scheidsrechter wordt aangepakt. Ook in Nederland", vervolgt San Marco. "Hopelijk volgt de KNVB dit voorbeeld. Alleen zeggen dat je dit gedrag harder gaat bestraffen is niet genoeg. Je moet het op papier zetten en handhaven! Zo weet iedereen waar hij aan toe is en blijft het niet iets voor alleen de eerste paar wedstrijden."

KNVB: Engelse aanpak ook in Nederland
Van Basten lijkt gedeeltelijk op zijn wenken te worden bediend. De KNVB laat in een reactie aan het AD weten dat de Engelse aanpak ook in Nederland zal worden gehanteerd. Daar hoeft de regelgeving niet voor te worden aangepast. Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen is de arbiters al benadrukt om strenger op te treden. Trainers en spelers zijn eveneens geïnformeerd.

De FA legde zwart op wit vast dat spelers die de scheidsrechter op een confronterende manier omsingelen, een gele kaart krijgen.