Van Basten 'ergert zich' en trekt aan bel

Van Basten 'ergert zich' en trekt aan bel: "Het wordt steeds een beetje erger"

27 juli 2023 om 20:07
Laatste update: 30 juli 2023 om 12:03

Marco van Basten trekt ten strijde tegen 'agressieve acteurs met voetbalschoenen' die in zijn ogen het voetbalplezier bederven met theatraal gedrag en gezeur. In een interview met NRC legt San Marco uit wat hij daarmee bedoelt.

Van Basten riep vorige maand in een open brief aan FIFA-baas Gianni Infantino op tot actie. "Ik erger me eraan dat spelers zo vaak op de grond liggen te mauwen. En dat ze vervelend gedrag vertonen naar de scheidsrechter. Het wordt steeds een beetje erger", begint hij in NRC.

Het wangedrag is 'een heel slechte boodschap richting de jeugd', vindt Van Basten. "Niemand pikt meer wat de scheids beslist. Dat soort gedrag zie je natuurlijk ook terug in de maatschappij - mensen lijken minder goed met autoriteit om te kunnen gaan. Maar juist in het voetbal kan én moet je er alles aan doen om dat stuk goed en schoon te houden. Dat is relatief makkelijk te regelen."

De voetballers valt weinig kwalijk te nemen, benadrukt Van Basten. Het probleem zit in de regelgeving van de KNVB, UEFA en FIFA. "In het begin van het seizoen, in augustus, zie je dat iedereen zich nog netjes opstelt. Terwijl in mei iedereen loopt te klagen. Dat komt doordat gedurende het seizoen de belangen steeds groter worden. Spelers zoeken dan nog nadrukkelijker de grens op, daar moet je als bond duidelijkheid in verschaffen."