'Ajax overweegt constructies via Duitsland om Spertsyan naar Amsterdam te halen'

'Ajax overweegt constructies via Duitsland om Spertsyan naar Amsterdam te halen'

31 juli 2023 om 13:14
Laatste update: 31 juli 2023 om 13:47

Ajax overweegt constructies via Duitsland om Eduard Spertsyan naar Amsterdam te halen, zo schrijft Valentijn Driessen in zijn column in De Telegraaf maandag. De eventuele komst van de middenvelder van FK Krasnodar houdt de gemoederen flink bezig.

'Voor hem moet Ajax 10 miljoen euro of meer overmaken naar Krasnodar, waarvan de eigenaar nauwe banden onderhoudt met de Russische president en oorlogsvoerder Vladimir Poetin', aldus Driessen.

Pier Eringa, Jan van Halst en Annette Mosman, de kopstukken van de raad van commissarissen bij Ajax, staan toe dat Ajax Spertsyan binnen wil halen. 'Terwijl Mosmans werkgever – pensioenfonds APG – probeert alle Russische belangen af te stoten, staat zij als Ajax-commissaris toe dat de club mazen in de wet zoekt om de soms onduidelijke sancties te ontduiken. Waarbij zelfs constructies via Duitsland worden overwogen.'

Volgens Driessen valt dat niet te rijmen met Eringa's woorden vlak na zijn aanstelling als rvc-voorzitter van Ajax in gesprek met interviewer Sven Kockelman. "Een pipo als ik vindt voetbal heel leuk, maar ik kijk breder dan voetbal. Ajax heeft een maatschappelijke rol. Mensen vinden iets van Ajax, kijken naar Ajax en dan is het belangrijk dat je weet dat je als organisatie een rolmodel bent voor de samenleving. Ajax moet goed voorbeeldgedrag vertonen in de samenleving. We vervullen een bredere rol dan alleen ieder weekeinde een topvoetbalteam het veld in brengen", zei hij eerder.