Reactie Andries Jonker

Jonker gaat voor groepswinst: 'Amerika eerste helft van kastje naar muur gestuurd'

27 juli 2023 om 08:28

Andries Jonker is tevreden na het 1-1 gelijkspel van de Oranje Leeuwinnen tegen de Verenigde Staten. De bondscoach was vooral over de eerste helft erg te spreken. 

Het Nederlands elftal doorstond in de nacht van woensdag een flinke Amerikaanse storm. "Wij moeten het meest tevreden zijn met het gelijkspel", aldus een realistische Jonker na afloop voor de camera van de NOS. "Het lijkt erop dat we dichter bij het niveau van Amerika gekomen zijn, ja. Maar we zijn er nog niet overheen. Fysiek kunnen we inmiddels ook goed mee."

Jonker zag een groot verschil tussen het eerste en het tweede bedrijf. "De eerste helft wisten we Amerika van het kastje naar de muur te sturen. De tweede helft lukte dat niet meer. Nadat we Stefanie van der Gragt hadden moeten wisselen, werd de druk groter en groter. We kregen te veel corners tegen en na de 1-1 hadden wij nog wel een grote kans via Esmee Brugts, maar dan zouden we te veel hebben gehad."

Jonker koos tegen de VS wederom voor een op papier zeer aanvallend Oranje, een keuze die hem achteraf tevreden stemde. "Dit is wat die meiden past. Zo heb je de meeste kwaliteit in het veld staan. Vooraf wist je niet of het zou gaan met deze bezetting, maar zo heel langzaam kun je de conclusie gaan trekken dat het dus echt wel kan."

Groepswinst
Het Nederlands elftal heeft nu vier punten uit twee duels. Kwalificatie voor de knock-outfase is dan ook heel dicht bij. "We willen groepswinnaar worden, en dat kan nog steeds. Ik zie Amerika ook niet zo makkelijk van Portugal winnen, maar we richten ons vooral op de klus die we zelf te doen hebben", besluit de zestigjarige oefenmeester, die de groepsfase komende dinsdag afsluit met een wedstrijd tegen Vietnam.