Frankrijk hoopt op 'geweldige' Xavi Simons: 'Grote fout PSG'

Frankrijk hoopt op 'geweldige' Xavi Simons: 'PSG heeft een grote fout gemaakt'

14 juli 2023 om 12:00

Het is de grote vraag die boven de transfermarkt hangt: wat gaat Xavi Simons doen? Maandag begon hij in Eindhoven aan de voorbereiding, maar Paris Saint-Germain lonkt. Zó wordt er in Frankrijk gekeken naar de situatie van de twintigjarige Oranje-international.

In feite heeft Simons deze maand drie opties: bij PSV blijven en bijtekenen, voor zes miljoen euro terugkeren naar PSG of verrassen met een toptransfer naar een club als Arsenal. Niet alleen in Eindhoven domineert Simons de headlines, zo blijkt. "Ja, het speelt in Frankrijk ook", vertelt Nicolas Bottemanne, hoofdredacteur van ParisFans, aan VoetbalPrimeur.

"Supporters van PSG hopen op Simons en zelfs de media staan te trappelen", vervolgt Bottemanne. "Hij is een geweldige voetballer, daar zijn ze in Parijs inmiddels ook achter. Nu is het wachten op zijn beslissing. Niemand weet hoe het gaat lopen."

Mocht Simons terugkeren in het Parc des Princes, de plek waar hij ruim twee jaar geleden debuteerde als profvoetballer, dan maakt de Oranje-international volgens Bottemanne een goede keus. "Op dit moment trekt de clubleiding veel jonge spelers aan. De laatste jaren was dat wel anders, denk aan Lionel Messi en Sergio Ramos. PSG werkt aan een nieuw project, met sterren die eindelijk wat minder belangrijk zijn dan de club en het team. Simons zou in het plaatje passen."

Het is geen geheim dat Paris Saint-Germain de terugkoopclausule heeft geactiveerd. Nu ligt de bal bij Simons. De winnaar van de VP Award 2023 heeft de regie in handen en zal zichzelf belangrijke vragen moeten stellen. Lonkt er bijvoorbeeld wel écht een nieuwe kans in Parijs, of heeft PSG plannen om hem meteen door te verkopen?

"Ik denk dat PSG hem sowieso niet gaat terughalen om vervolgens dik te cashen", aldus Bottemanne. "Dat zou echt heel teleurstellend zijn. Tegelijkertijd is het ook niet helemaal ondenkbaar. De clubleiding heeft een grote fout gemaakt door zijn contract niet te verlengen vorig seizoen - en die fout kunnen ze nu uitwissen. Als hij terugkeert, krijgt hij eindelijk de kans die hij al verdiende onder Mauricio Pochettino."

De stad Parijs zou een reden kunnen zijn voor Simons om voor PSG te kiezen, denkt Bottemanne. "En hij kan schitteren in de Champions League, als belangrijk onderdeel van een club die een gooi kan doen naar de eindzege. Bij PSG kan hij zijn naam écht vestigen."

Maar er zijn ook redenen te bedenken om PSG definitief af te zeggen. "Als het nieuwe project, met Luis Enrique als grote roerganger, tekortschiet en PSG weer terugvalt in oude patronen, zou Simons het kind van de rekening kunnen worden. Bij PSV - of een ander team - heeft hij sowieso meer garantie op speeltijd...."