Kudus en Bassey bij Brighton: bijzonder project, meerdere voor- en nadelen

Ajax kan Kudus en Bassey slijten: Mac Allister-vervanger en Ajax-achtige stijl

4 juli 2023 om 18:10
Laatste update: 9 juli 2023 om 14:45

Mohammed Kudus en Calvin Bassey zijn allebei in beeld bij Brighton & Hove Albion. Onder de juiste voorwaarden lijkt een transfer van het duo bespreekbaar voor Ajax. Wat zou Kudus en Bassey te wachten staan, als ze daadwerkelijk naar de Engelse zuidkust trekken? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Brighton is nog niet concreet voor Kudus, maar de linkspoot van Ajax staat al langere tijd nadrukkelijk op het lijstje van de Premier League-club. Daar is de naam van Bassey ook bij gekomen. In Italië gaat het verhaal zelfs dat een transfer van de stopper al bijna beklonken is.

Bijzonder project
Onder de vleugels van Tony Bloom is Brighton al jarenlang bezig aan een fraaie opmars. Bloom is een miljonair die zijn vermogen verdiende met poker. Hij investeerde fors in de club, maar deed dat op geleidelijke wijze. Brighton hanteert daardoor een interessante transferstrategie. De club geeft zijn geld niet blind uit, maar gaat gericht op zoek naar talentvolle spelers die later een nog grotere transfersom op kunnen leveren.

De transfers van Joël Veltman, Jan Paul van Hecke, Kjell Scherpen en Bart Verbruggen passen ook binnen dat plaatje. Nu hoopt Brighton dus op Kudus en Bassey. De twee Ajacieden zijn echter niet voor weinig geld op te halen: Kudus moet veertig miljoen euro kosten, terwijl er bedragen van tussen de vijftien en twintig miljoen worden genoemd voor Bassey.


Brighton pikte Van Hecke drie jaar geleden voor twee miljoen euro op bij NAC Breda. Nu klopt de Nederlander steeds nadrukkelijker op de deur

Speelstijl Brighton
Manager Roberto De Zerbi kiest op papier vrijwel altijd voor een 4-2-3-1-opstelling, al verandert die formatie in balbezit regelmatig. Bassey is in beeld om het hart van de verdediging te versterken, terwijl Kudus met zijn multifunctionaliteit als middenvelder, rechtsbuiten en spits uit de voeten kan.

Onder Di Zerbi speelt Brighton bijzonder attractief en aanvallend voetbal. Pressing is een belangrijk onderdeel van de speelstijl, maar dat geldt ook voor het provoceren van pressie. Brighton wil daar met balvaardige verdedigers en controleurs creatief onderuit voetballen. Lewis Dunk, die vorig seizoen links in het centrum speelde bij Brighton, gaf afgelopen seizoen zelfs de meeste passes van alle Premier League-spelers.

Laat dat nou net het probleem van Bassey zijn geweest in zijn eerste Ajax-jaar: vooral op voetballend gebied schoot de Nigeriaan zwaar tekort, waardoor hij de verwachtingen nog niet waar heeft kunnen maken. Anderzijds speelt Brighton wel regelmatig met veel ruimte in de rug als het aanvalt. Met zijn snelheid en kracht kan Bassey in verdedigend opzicht daarin wel zijn steentje bijdragen.

De kans is groot dat Kudus als nummer tien wordt gehaald door Brighton, mochten The Seagulls doorpakken. Daarover later meer. In balbezit speelt Brighton vaak met twee aanvallende middenvelders en twee spitsen, die dan van positie kunnen wisselen. Dat is iets wat Kudus wel ligt: bij Ajax was de Ghanees het best in een vrije rol. Anderzijds verwacht Di Zerbi van zijn aanvallers dat ze discipline tonen en beschikken over spelintelligentie, zodat Brighton zich in een wedstrijd tactisch kan aanpassen aan zijn tegenstander. Dat is iets waar Kudus juist meer moeite mee heeft gehad bij Ajax: hem wordt regelmatig verweten dat hij met 'oogkleppen' op speelt.


Kudus (linksboven in beeld) sjokt terug als Ajax de bal verliest tegen FC Groningen. Bij Brighton wordt dat niet geaccepteerd. Bron: ESPN

Concurrenten
Bassey kan ook uit de voeten als linksback, maar Brighton lijkt hem dus vooral als linkercentrale verdediger te willen halen. Op dit moment is captain Dunk de enige speler in de selectie van de Engelsen die het liefst op die positie speelt. Brighton heeft daarnaast ook Van Hecke en Adam Webster nog, maar zij spelen bij voorkeur rechts in het centrum.

Zoals gezegd liggen er voor Kudus vooral kansen op de tien-positie. De Ajacied lijkt in beeld te zijn als vervanger van Alexis Mac Allister, die naar Liverpool vertrok. Brighton beschikt ook over aanvallende middenvelder Facundo Buonanotte, maar het Argentijnse talent lijkt nog niet rijp voor een heel seizoen als Premier League-basisspeler. In de spits en op rechtsbuiten heeft Brighton met spelers als Evan Ferguson, João Pedro en Solly March ook andere goede opties, al is de multi-inzetbaarheid van Kudus zeker een voordeel.

Conclusie
Voor zowel Kudus als Bassey heeft een overstap naar Brighton voor- en nadelen. Eerstgenoemde lijkt in beeld te zijn als basisspeler en beschikt over kwaliteiten waar Brighton naar op zoek is. Kudus heeft meer moeite met het opbrengen van discipline en het behouden van overzicht, in meerdere aspecten, maar dat zijn zaken waar de creatieveling zichzelf in kan en moet ontwikkelen. Bij een club als Brighton moet dat zeker mogelijk zijn.

Bassey lijkt op zijn beurt te moeten gaan dienen als back-up achter aanvoerder Dunk, terwijl de verdediger bij Ajax heeft bewezen dat hij nog niet past in een aanvallende speelstijl. In de Premier League kunnen de kwaliteiten van Bassey zeker goed tot uiting komen, maar dan eerder bij een team dat juist totaal ander voetbal speelt dan Ajax. Dat kan van Brighton niet gezegd worden.