Geertruida bij RB Leipzig: vaste patronen in Red Bull-concern, data doorslaggevend

Geertruida bij RB Leipzig: vaste patronen in Red Bull-concern, data doorslaggevend

5 juli 2023 om 11:58

Lutsharel Geertruida kan in navolging van Orkun Kökcü de tweede grote uitgaande transfer bij Feyenoord maken. RB Leipzig heeft in Rotterdam-Zuid aangeklopt en wil werk maken van de komst van de 22-jarige verdediger. Hoe kan Geertruida ingepast worden bij Die Roten Bullen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Leipzig heeft een bod rond de twintig miljoen euro uitgebracht op Geertruida. Feyenoord heeft geen plannen om mee te werken aan de transfer, al bestaat er een kans dat de verdediger uit De Kuip vertrekt.

Red Bull-filosofie
De producent van energiedrankjes is eigenaar van verschillende voetbalclubs. Naast RB Leipzig heeft Red Bull ook Red Bull Salzburg (Oostenrijk), Red Bull Bragantino (Brazilië) en New York Red Bulls (Verenigde Staten) in handen. Alle clubs van het Red Bull-concern volgen dezelfde filosofie: de ontwikkeling van talenten gaat gepaard met snel, aanvallend voetbal.

Red Bull, dat op deze manier onder meer Erling Haaland, Timo Werner en Christopher Nkunku heeft grootgebracht, maakt veel gebruik van data. Het is zeer waarschijnlijk dat Geertruida op basis daarvan gescout is door Leipzig. Trainer Marco Rose, die in het verleden al zes jaar bij Salzburg werkzaam was, kent de ideeën van Red Bull en heeft daar zijn eigen sausje overheen gegooid.


Haaland in dienst van Red Bull Salzburg

Speelstijl Leipzig
Rose staat sinds september 2022 aan het roer bij Leipzig. Om tegenstanders te verrassen, speelt Leipzig afwisselend in een 4-2-3-1-, 4-4-2- en 3-4-3-systeem. De spelopvatting van de Duitser is in grote lijn te vergelijken met die van Arne Slot bij Feyenoord. Beide oefenmeesters willen vanuit een verzorgde opbouw naar voren spelen.

De vleugelverdedigers zijn erg belangrijk bij Leipzig. Via de backs moeten de twee meest defensieve middenvelders, die naar de zijkant uitzakken, bereikt worden om onder de druk uit te spelen. Statistisch noteert Leipzig het afgelopen Bundesliga-seizoen na Bayern München de meeste passes vooruit. Geertruida, die comfortabel aan de bal is, kan met zijn voetballende vermogen iets toevoegen aan de opbouw bij Leipzig.


De opbouw van Leipzig. De centrale verdedigers komen naast de keeper en verleggen de bal naar de back. Als de backs de bal hebben, komt er beweging vanuit het middenveld. Bron: Viaplay

Concurrenten
Geertruida komt in Leipzig voor twee posities in aanmerking: rechts centraal en rechtsback. In tegenstelling tot veel clubs in het moderne voetbal houdt Leipzig de twee backs vooral achterop. Voor Geertruida zal het betekenen dat hij als back niet de hele flank hoeft te bestrijken, maar voornamelijk de eerste opbouw moet verzorgen.

De kans bestaat dat centrumverdediger Josko Gvardiol voor een flink miljoenenbedrag vertrekt, waardoor er achterin een plekje vrijkomt. Willi Orbán, die zowel links als rechts in het centrum uit de voeten kan, is op papier de aangewezen persoon om de positie van Gvardiol links centraal in te vullen. Mohamed Simakan, Benjamin Henrichs en Lukas Klostermann zijn dan de concurrenten van Geertruida voor de twee plaatsen aan de rechterkant van de defensie.


Geertruida-concurrent Simakan

Conclusie
Het is duidelijk dat Leipzig Geertruida niet op de gok aantrekt. De Duitsers hebben hebben een doordacht plan met de Oranje-international, die weet waar hij, ondanks een mogelijke trainerswissel, aan toe is bij Leipzig. Het concern staat voor aanvallend voetbal en zal daar nooit van afwijken. Geertruida doet zeker niet onder voor zijn concurrenten en zal door het drukke schema van Leipzig ongetwijfeld speeltijd krijgen.