Binnen een jaar van De Goffert naar gekte aan het Comomeer: 'Was echt gekkenhuis'

Van De Goffert naar het schilderachtige Comomeer: 'Een gekkenhuis als debuutjaar'

30 juni 2023 om 09:30
Laatste update: 30 juni 2023 om 09:31

In een nieuwe rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Cas Odenthal. De 22-jarige verdediger die NEC verliet voor een zonnig avontuur aan het Italiaanse Comomeer.

Odenthal werd geboren in Leersum en speelde in de jeugdopleiding van FC Utrecht. In 2018 maakte hij transfervrij de overstap naar Nijmegen om voor NEC uit te komen. Daar groeide hij als centrale verdediger uit tot een vaste waarde in de hoofdmacht. Na een vol seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en een periode als basisspeler in de Eredivisie liet hij De Goffert achter zich voor een avontuur bij het Italiaanse Como in de Serie B.

"Je kan zeker slechtere landen treffen, ook qua voetbalhistorie natuurlijk", vertelt een enthousiaste Odenthal aan VoetbalPrimeur. "Ik had altijd wel in mijn hoofd zitten dat ik ooit een keer de landsgrenzen over wilde. Eigenlijk wilde ik sowieso wel naar het buitenland en er kwamen ook genoeg interessante clubs. Maar toen kwam Como ineens. Ik was daar twee jaar geleden op vakantie, dus ik wist wel hoe het daar was en hoe mooi het er daar uitzag."

Ook het plan dat de leiding van Como met de club en met Odenthal had, trok hem over de streep. "Ze hadden een heel goed verhaal en het was een mooi project. Dat is het nog steeds trouwens. Como wilde me echt hebben en de club wilde me voor de basis. Daarom ben ik daar heen gegaan. Het idee was ook echt dat we afgelopen seizoen de Serie A zouden halen, maar dat is helaas niet zo uitgepakt."

Geen Serie A
Het was in ieder geval een bijzonder seizoen in de Serie B, een competitie die volgens Odenthal redelijk vergelijkbaar is met Nederland. "Qua niveau kan je de Serie B een beetje vergelijken met de Eredivisie, maar dan de top-drie er een beetje buiten gelaten. Het is veel fysieker en tactischer, dus dat is heel leerzaam geweest voor mij. De hekkensluiter had hier zelfs 35 punten." Ter vergelijking: dat is bijna hetzelfde aantal als waar de nummer dertien van de Eredivisie mee finishte, Fortuna Sittard. Hekkensluiter FC Groningen had zelfs maar achttien punten.

Como eindigde uiteindelijk dertiende in de Serie B, maar de play-offs lagen alsnog binnen handbereik. "Als we één wedstrijd meer hadden gewonnen, dan hadden we die play-offs al mogen spelen. Als we twee keer meer hadden verloren dan waren we gedegradeerd. Het was echt een gekkenhuis dit seizoen, maar het is wel een leuke competitie daardoor. Elke wedstrijd is nu een uitdagende pot."

De Verenigde Staten
Met veel grote Italiaanse clubs is het voor Como best lastig om fans in de buurt te vinden. Met dat in het achterhoofd bezochten ze vorige maand de Verenigde Staten voor een toernooi. "Het blijkt dus dat er rond de twee miljoen Amerikanen per maand naar Como komen. Dat zijn natuurlijk wel echte sportfanaten, dus het is ook slim dat we daar bepaalde PR doen. We willen dat ze Como combineren met een bezoek aan een wedstrijd van ons, dus er zit wel echt een idee achter."

In de Verenigde Staten mocht Odenthal tegen een aantal originele teams het veld op. "We hebben toen ook tegen Wrexham United gespeeld, dat team dat van Ryan Reynolds is. We mochten ook tegen de vrouwen van Amerika spelen en Hashtag United, een elftal van TikTokkers. Het was echt een PR-toernooi en het was enorm leuk om te doen." 

Bij Como zitten ook genoeg mensen die bekend zijn door heel de wereld. Zo speelt Cesc Fabrégas er nog als actief voetballer en is Thierry Henry er aandeelhouder. "Dat zijn grote namen die zich aan deze club verbinden. Het is ook gewoon een mooi project en de ambitie is om volgend jaar voor de Serie A te gaan. Dus voor die jongens wil je ook een stapje meer zetten."

De Amerikaanse trip kwam de fanbase van de Italiaanse club in ieder geval ten goede. "Het was wel bijzonder, want Como had twintig supporters meegenomen. Die hadden natuurlijk allemaal vlaggen bij en dat soort zaken, maar na een paar dagen zag je dat ook allerlei Amerikanen met dingen van Como liepen. Het zag er echt uit alsof ze Como een leuke club vonden, dus dat is wel heel gaaf."

Eredivisie
Odenthal volgt de Eredivisie nog op de voet en zag dus ook dat Tijjani Reijnders en Joey Veerman in de Italiaanse belangstelling staan. Helemaal geen gekke keuze, aldus de verdediger. "Ik heb wel het gevoel dat Nederlanders gewaardeerd worden in Italië. Ze willen zich ook aanpassen aan de cultuur en dat waarderen ze hier heel erg. Voetballend zouden Reijnders en Veerman best in deze competitie passen. Lazio en AC Milan zijn in het positiespel erg sterk, dus daar kunnen zij zeker bij aansluiten."

Toch waarschuwt Odenthal voor het verschil tussen Nederland en Italië qua voetbal. "In Italië is alles zo resultaatgericht. Ik denk dat de laatste wedstrijd tussen Nederland en Italië best wel een goed beeld gaf van het verschil tussen die twee landen. Die Italianen spelen eigenlijk hartstikke goed voetbal en als ze dan scoren, dan zakken ze echt wel weer flink in. Verdedigers worden in Italië ook een stuk meer gewaardeerd."

Odenthal merkt nog elke dag dat verdedigers bijna heilig zijn in Italië. "Wij hebben ook heel veel trainingen, waarbij de hoofdtrainer alleen met de verdedigers traint. Dat heb ik in Nederland eigenlijk nooit echt meegemaakt. Als je dan in de wedstrijd toepast wat je op de trainingen hebt geleerd, dan krijg je ook echt complimenten vanaf de bank en de supporters zien het ook. Je krijgt hier ook veel meer applaus bij verdedigende acties. Ik zal niet direct gaan juichen als ik een goede verdedigende actie maak. Ik blijf wel een Nederlander natuurlijk en het moet wel echt zijn."