Roma ziet Tahirovic met pijn in hart naar Ajax gaan: 'Ik ben echt een bewonderaar'

Roma ziet Tahirovic met pijn in hart naar Ajax gaan: 'Ik ben echt een bewonderaar'

20 juni 2023 om 12:00
Laatste update: 20 juni 2023 om 12:09

De transfer van Benjamin Tahirovic naar Ajax kwam voor velen uit de lucht vallen. Bij AS Roma zien ze de twintigjarige middenvelder met pijn in het hart vertrekken, vertelt clubwatcher John Solano.

Dat de drievoudig Bosnisch international, geboren en getogen in Zweden, komend seizoen in Amsterdam te bewonderen valt, ligt met name aan de financiële problemen in Stadio Olimpico. "Ik ben echt een heel groot bewonderaar van hem, net als José Mourinho", begint Solano, werkzaam voor RomaPress, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Maar zoals je vermoedelijk wel weet, moest Roma deze weg bewandelen omdat ze net als Inter, Juventus en AC Milan op de vingers zijn getikt door de UEFA vanwege de Financial Fair Play-regels."

"Ik heb het gevoel dat als Roma een keuze had gehad, dat Tahirovic één van de laatste spelers was die ze zouden laten gaan", vervolgt Solano. "Ze waren druk bezig om andere deals te sluiten, maar dit ging plots erg snel. Ze hadden Tahirovic zeker behouden als ze andere transfers op tijd af hadden kunnen ronden. Nu waren ze min of meer gedwongen om mee te werken."

Mourinho wilde 'Bosnische strijder'
Niet voor niets noemde Mourinho hem 'een toekomstig topspeler'. Geen klein compliment van een trainer die bij Chelsea, Real Madrid en Internazionale met de grootste sterren werkte. Tegelijkertijd zag de Portugees nog ruimte voor verbetering, aangezien Tahirovic pas twintig jaar is. "Ik hoop dat jullie mij niet verkeerd begrijpen, maar soms is hij Zweeds en soms Bosnisch. Als Zweed is hij kalm en rustig. Als Bosniër is hij mijn strijder. En als strijder heeft hij een ongelooflijke potentie."

Mourinho deed afgelopen seizoen elf keer een beroep op Tahirovic in de Serie A, waarvan vier keer als basisspeler. Solano denkt dat Tahirovic klaar is voor een volgende stap in zijn ontwikkeling. "Ik denk dat hij klaar is voor meer verantwoordelijkheid in een team. In zijn elf duels van dit seizoen speelde hij al erg volwassen en nooit leek hij onder de indruk."

"Gezien de historie van Ajax, waar ze het beste uit jonge talenten weten te halen, denk ik dat hij helemaal kan opbloeien in Amsterdam", stelt Solano. "Maar natuurlijk zal hij aanpassingstijd nodig hebben. Ik zou niet vanaf dag één op hem willen rekenen, of de druk bij hem leggen om meteen een steunpilaar te vervangen", doelt hij op Edson Álvarez.

Fysiek imposant, technisch opvallend vaardig
Zoals gezegd is Solano desondanks groot fan van de 1.93 meter lange Bosniër. "Hij is een fysiek imposante speler. Hoewel hij nog een ruwe diamant is, heeft hij al veel kwaliteiten. Voor een speler van zijn statuur is hij verrassend vaardig met de bal aan zijn voet. Als ik iets moet kiezen dat hij nog kan verbeteren dan zou dat zijn dat hij 'te voorzichtig' aan de bal is. Soms wil je dat hij sneller voorwaarts speelt, maar laat hij de kans voorbij gaan."

'Eerlijke prijs'
De hoge transfersom doet hier en daar de wenkbrauwen fronsen, maar Solano spreekt van een goede deal voor alle partijen. Ajax betaalt 8,5 miljoen euro, inclusief bonussen. Daarnaast heeft AS Roma recht op een doorverkooppercentage van 15 procent bij een toekomstige transfer. "Op dit moment lijkt het een eerlijke transfer voor alle partijen. Ik kan me voorstellen dat Roma gelooft dat zijn prijs explosief had kunnen stijgen als hij nog één of twee seizoenen was gebleven. Maar op dit moment is het een eerlijke deal naar mijn mening."

Daardoor nemen de Romeinen met pijn in het hart afscheid van Tahirovic. "Veel fans hadden zich schrap gezet voor het vertrek van één of twee grote talenten vanwege de financiële situatie, dat komt vermoedelijk niet als een verrassing. Veel van hen hadden, net als de club, echter liever gezien dat andere spelers waren verkocht. Tahirovic werd als 'laatste redmiddel' gezien."

Bij Ajax gloren kansen voor Tahirovic door het aanstaande vertrek van Álvarez. De laatste in Zweden geboren speler met Bosnische roots deed het bovendien niet onaardig in de Johan Cruijff Arena...