Rustanalyse Nederland - Italië

Van der Vaart kritisch: 'Denkt geen moment: het huis staat in brand'

18 juni 2023 om 16:03
Laatste update: 18 juni 2023 om 16:24

De analisten van zowel de NOS als Ziggo Sport zijn totaal niet te spreken over het optreden van Oranje in de eerste helft tegen Italië. Ronald Koemen en co. kijken na 45 minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan. 

Volgens Khalid Boulahrouz is het overduidelijk dat de spelers van Oranje geen zin hebben in de troostfinale. "Het is allesbehalve wat we hadden gehoopt. Het is een beetje wat Frenkie de Jong zei: we hebben eigenlijk helemaal geen zin meer in deze wedstrijd, en dat is wat we voorgeschoteld krijgen. Er is een enkeling die dans ontspringt, maar ze komen gewoon niet in de duels."

"Je moet initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen", vervolgt de oud-verdediger. "Dan ga je maar een keer de fout in. Ik heb liever dat je daar wordt uitgekapt, maar dat je wel de ballen hebt om het duel aan te gaan, dan dat je denkt: zo lang ik er maar niet slecht uitzie."

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk vragen zich af of Oranje niet terug moet grijpen op het 5-3-2-systeem. "Tot nu is er elke wedstrijd veel balverlies", aldus Van der Vaart. "Het zijn momenten die er niet uitzien. Moet er ingegrepen worden?", vraagt de oud-middenvelder zich af. "Misschien moeten we op een andere manier voetballen", vult Van Hooijdonk aan. "Een ander systeem? Koeman is met 5-3-2 begonnen, maar ik zou het niet gek vinden als hij dit zou wijzigen."

Geertruida
Van der Vaart was ook kritisch op Lutsharel Geertruida, die volgens hem geen goede beurt maakte bij de openingstreffer van Italië. "Kijk naar Van Dijk, die half niks doet. En moet je op Geertruida letten. Hij denkt geen moment: het huis staat in brand."