Bizar: FC Groningen -  Ajax razendsnel gestaakt door rookbommen

Bizar: FC Groningen - Ajax definitief gestaakt door rookbommen

14 mei 2023 om 14:40
Laatste update: 14 mei 2023 om 18:48

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is zondag definitief gestaakt. Scheidsrechter Jeroen Manschot legde het duel al na enkele minuten stil nadat er met rookbommen was gegooid. Kort na de hervatting ging het weer mis, waardoor de teams er na tien minuten mee ophielden.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de fans van Groningen zich van hun slechtste kant laten zien. Het kan niet los worden gezien van de sportieve situatie. De Trots van het Noorden degradeert voor het eerst in 23 jaar uit de Eredivisie. Zondag heerste van meet af aan een grimmige sfeer in de Euroborg. Zo werd er 'schaam je kapot' gezongen. De supporters hadden vooraf al acties aangekondigd.

De eerste keer dat er rookbommen werden gegooid was dat niet richting de spelers. Daarnaast werd een veldbestormer, met een spandoek met een stevige verwensing richting het bestuur, door stewards overmeesterd. Na een afkoelingsperiode ging de bal daarom weer rollen. Het bleek tevergeefs. De relschoppers zorgden niet veel later weer voor overlast door nieuwe rookbommen te gooien. Daarop werden de spelers definitief richting de kleedkamers gedirigeerd, geheel volgens de protocollen van de KNVB.

Dit weekend ging het ook al mis bij onder meer bij FC Twente - NEC, FC Utrecht - RKC Waalwijk, FC Volendam - Sparta en FC Eindhoven - Helmond Sport. In die gevallen betrof het echter bekers bier die op het veld werden gegooid.