Nooit eerder vertoond: Utrecht wint na twee onderbrekingen, spelers in protest

13 mei 2023 om 23:23

FC Utrecht - RKC Waalwijk kent een merkwaardig einde. De Domstedelingen kwamen diep in de blessuretijd op 2-0, waarna er voor de tweede keer met 'vreugdebier' werd gegooid. Volgens de richtlijnen van de KNVB volgt er dan een definitieve staking. Door de burgemeester van Utrecht is besloten om het duel tóch uit te spelen. Van uitspelen was geen sprake meer: de spelers besloten om stil op het veld te blijven staan, er werd niet meer gevoetbald.

Voor Utrecht, dat vrijwel nergens meer om speelt, zit het seizoen er zo goed als op, terwijl RKC nog kans maakt op play-offs voor Europees voetbal. Na een aftastende openingsfase kreeg de thuisploeg een penalty toegekend, nadat Sander van der Streek werd neergelegd door Shawn Adewoye. Douvikas ging achter de bal staan, maar pakte het cadeautje niet uit. RKC-doelman Etienne Vaessen kon de zwakke inzet klemmen.

Het was aanvankelijk niet de avond van Douvikas, die in de eerste helft twee mogelijkheden om zeep hielp. Tien minuten voor rust wilde RKC ook een strafschop. De VAR riep arbiter Ingmar Oostrom naar de kant wegens vermeend vasthouden van Can Bozdogan. Hoewel de scheidsrechter door de VAR werd overruled, bleef hij bij zijn beslissing en gaf hij geen penalty.

Precies op het uur was het voor het eerst raak in De Galgenwaard. Douvikas werd weggestuurd door Jens Toornstra en rondde beheerst af. Tijdens het juichen kwamen er plastic bekers op het veld, waardoor de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd. Dat was na FC Twente - NEC en FC Volendam - Sparta Rotterdam al de derde keer dit Eredivisie-weekend. Na een korte afkoelperiode werd het duel hervat.

In de slotfase ging RKC nadrukkelijk op zoek naar een goal. Michiel Kramer was er dichtbij, maar de gelijkmaker bleef uit. Diep in de blessuretijd zorgde invaller Zakaria Labyad voor de beslissing. Na een slimme hoekschop van Bozdogan tikte de middenvelder binnen. Er werd opnieuw gegooid met plastic bekers, waardoor het er alle schijn van had dat de wedstrijd definitief werd gestaakt.

Op verzoek van de burgemeester Dijksma van Utrecht, die vreesde voor rellen bij definitieve staking, werden de laatste twee minuten uitgespeeld. Vaessen hield de bal demonstratief onder zijn voet en er werd niet meer gevoetbald. Een bizar einde van de wedstrijd in De Galgenwaard.

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!