BBC en Sky prijzen innovatief AZ vanwege Mr Moneyball en breintesten in Alkmaar
Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland is veel aandacht voor de clash tussen West Ham United en AZ in de halve finale van de Conference League. Zowel de BBC als Sky Sports pakt donderdag uit met een lovend verhaal over de innovatieve Alkmaarders.
De BBC stelt dat The Hammers niet alleen tegenover AZ, maar ook tegenover Mr Moneyball Billy Beane staan. Die laatste staat bekend als pionier op het gebied van statistische gegevens om een club te leiden. Op die manier boekte hij grote successen met Major League Baseball-team Oakland Athletics. Het leverde hem zelfs een film op, waarin Beane wordt gespeeld door Brad Pitt.
De Britse omroep memoreert dat Beane in 2020 een belang van vijf procent in AZ kocht, nadat hij al enkele jaren als adviseur aan de Eredivisie-club was verbonden. Robert Eenhoorn, die hem kende uit het honkbal, wist hem te overtuigen. "Ik ben er trots op om met hen geassocieerd te worden", wordt Beane geciteerd. "Het proces en de standvastigheid die ze hebben gehad, is een van de beste onvertelde verhalen in de sport. Ik ben bevooroordeeld, maar het is ongelooflijk. Het is niet alleen een geweldig voetbalverhaal, het is ook een geweldig zakelijk verhaal."
Beane vertelt dat Eenhoorn het moeilijke besluit nam om zijn beste spelers te verkopen, zodat AZ niet langer verliesgevend was. "Met het weinige geld dat hij had, kocht hij twee spelers van het tweede Nederlandse niveau die volledig datagedreven boven kwamen drijven. De ene was Vincent Janssen, de andere was Alireza Jahanbakhsh." De aanvallers leverden uiteindelijk een kleine veertig miljoen euro op. Volgens Beane is AZ mede door de nieuwe visie zo succesvol.
Breintesten
Sky Sports besteedt aandacht aan een andere peiler onder het succes: de jeugdopleiding. 'AZ heeft één van de meest innovatieve en succesvolle jeugdopleidingen van Europa', luidt het compliment. Vooral de rol van neurowetenschap wordt aangehaald. "AZ zoekt spelers die niet alleen fysiek, mentaal, tactisch en technisch, maar ook cognitief uitblinken", zegt Eric Castien, de oprichter van BrainsFirst, een bedrijf dat de club helpt om de hersenen van jeugdspelers te testen.
"Als je tot de top van je leeftijdsklasse behoort op je zestiende en misschien wel in het nationale jeugdteam speelt, maar niet goed scoort bij onze tests dan zal AZ je waarschijnlijk niet vastleggen", aldus Castien, die aangeeft dat het potentieel van zo'n speler vermoedelijk beperkter is. "We zeggen nooit dat een speler het niet zal halen. Wat we wel zeggen is dat de kans groter of kleiner is. Als je slechte hersenprestaties moet compenseren met voetbalspecifieke vaardigheden, dan is er een kleinere kans dat je het zult maken op het hoogste niveau."