Het doek is gevallen: Cambuur degradeert na ruime nederlaag uit de Eredivisie

6 mei 2023 om 21:50

Het is een feit: SC Cambuur speelt volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Alleen een zege op FC Utrecht had de degradatie nog kunnen uitstellen. De ploeg van Sjors Ultee kwam geen moment in de buurt van een overwinning: 0-3.

Utrecht staat op de ranglijst in niemandsland en kan zich voorbereiden op play-offs voor Europees voetbal. Cambuur moest in eigen huis, maar kwam er geen moment aan te pas. Het resulteerde in een oersaaie eerste helft, waarin het eerste hoogtepunt pas acht minuten voor tijd te noteren viel. Het was gelijk raak: Sander van der Streek pijnigde zijn voormalig werkgever en kopte de bezoekers op voorsprong.

Nog voor rust wist Cambuur eigenlijk al dat het einde verhaal was. Anastasios Douvikas, die volop in de race is voor de topscorerstitel, scoorde eveneens met het hoofd en zorgde voor de 0-2. Op het uur deed Ultee een wanhoopspoging en bracht hij vier verse krachten tegelijk. Drie minuten later werd duidelijk dat zijn wissels niets meer konden uitrichten. Vanaf de penaltystip tekende Douvikas onberispelijk voor zijn tweede van de avond.

De wedstrijd werd uitgespeeld en de supporters van de thuisploeg wisten waar ze aan toe waren. 'Oh wat is het toch fijn, om voor Cambuur te zijn. Volgend jaar gaan we weer, Helmond Sport op en neer', klonk het cynisch vanaf de tribunes. Cambuur slaagde er niet meer in een eretreffer te maken. De Leeuwarders komen nog uit tegen Vitesse, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk en kunnen zich daarna opmaken voor Keuken Kampioen Divisie-voetbal.

In navolging van Cambuur kan FC Groningen dit weekend ook definitief degraderen. Als De Trots van het Noorden zondag verliest bij Go Ahead Eagles, is ook de ploeg van Dennis van der Ree gedegradeerd.