Zeven conclusies: Ajax en PSV maken kindercrèche van Kuip, RvN naast Mourinho

Conclusies: Ajax desolaat, Van Nistelrooij gaat Mourinho en Klopp achterna met PSV

1 mei 2023 om 00:10
Laatste update: 4 mei 2023 om 10:42

De 104e finale van de KNVB Beker is gewonnen door PSV. De Eindhovenaren trokken na een slopende eindstrijd aan het langste eind in de strafschoppenserie. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Gênant gedrag binnen de lijnen
Het lentezonnetje, een uitverkocht stadion en de strijd om een hoofdprijs: alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie bekerfinale. Maar na een half uur duwen, trekken, bekvechten en gênant acteerwerk, kwam de vraag op: wanneer begint het voetbal? Het spel van Ajax en PSV was het aanzien nauwelijks waard en om de paar minuten sloeg de vlam in de pan, waarna alles en iedereen elkaar in de haren vloog. Geen reclame voor het Nederlandse voetbal, om het zacht uit te drukken. Of harder: om je kapot te schamen, deze kindercrèche... Niet voor niets werd het de bekerfinale met de meeste kaarten ooit (elf keer geel).

Penaltyserie vertelt verhaal van de wedstrijd
In de penaltyserie zat misschien wel het verhaal van de hele wedstrijd opgesloten. Dusan Tadic en Thorgan Hazard openden met een rake strafschop, maar vervolgens misten achtereenvolgens Brian Brobbey, André Ramalho, Jurriën Timber én Ibrahim Sangaré vanaf de stip. De zwakke pingel van Álvarez was de kers op de verzuurde taart. Armoe troef, zoals eigenlijk ook in de 120 minuten daarvoor.

Brobbey en Bergwijn tonen beterschap
"Ik wil meer diepte in het spel en meer duels winnen, daarom staat Brobbey in de spits", zei John Heitinga voor de wedstrijd tegen ESPN. De trainer van Ajax kreeg wat hij verlangde, al vergat Brobbey zichzelf te belonen met een doelpunt. Zelfs in de penaltyserie lukte het niet. Datzelfde geldt voor Steven Bergwijn. Hij was erop gebrand om tegen zijn oude club te laten zien dat hij niet afgeschreven mag worden. Was het top? Nee. Was het beter dan de laatste maanden? Absoluut.

Veerman uitblinker bij PSV, Drommel verdient lof
Een positieve uitzondering bij PSV was Joey Veerman. De Volendammer toonde zich aan de bal precies de speler die Ajax mist op het middenveld. De rust waarmee hij vrijwel alle ballen naar voren speelt, is levensreddend voor PSV - en een lust voor het oog voor de neutrale toeschouwer. Zijn debuut in het Nederlands elftal is niet ver weg meer. Overigens verdient ook Joël Drommel de complimenten. Hij bleef ondanks alle kritiek op zijn rol als 'bekerkeeper' recht overeind.

Amateur wordt bekertopscorer
Voor Floris van der Linden heeft het bekertoernooi nog een sprookjesachtig einde gekregen. De spits en aanvoerder van SV Spakenburg, dat in de halve finale strandde tegen PSV, kroont zich met vier doelpunten tot topscorer van de KNVB Beker. Hij maakte er één meer dan Feyenoord-spits Santiago Giménez en Eredivisie-topscorer Sydney van Hooijdonk. Van de Ajacieden had hij weinig te vrezen: in de finale belandde geen énkel schot van de Amsterdammers tussen de palen.

Strenge controle, toch vuurwerk
"We hebben niet de illusie dat we al het vuurwerk buiten het stadion kunnen houden", meldde de politie in de aanloop naar de bekerfinale. Dat bleek. Ondanks een 'strenge controle' lukte het supporters van zowel Ajax als PSV toch om vuurwerk De Kuip binnen te smokkelen. Vlak voor het begin van de bekerfinale tussen Ajax en PSV werden er fakkels afgestoken. Het veld werd gespaard, maar vanwege de rookontwikkeling liet scheidsrechter Dennis Higler het duel enkele minuten later beginnen.

Van Nistelrooij in rijtje met Mourinho, Klopp en Koeman
PSV heeft voor de elfde keer de KNVB Beker gewonnen, de overwinning in De Kuip betekent de vijftigste prijs in de clubhistorie en Ruud van Nistelrooij heeft zijn tweede trofee als hoofdtrainer te pakken. De voormalige topspits is bovendien de vierde coach in deze eeuw die zijn eerste vier duels met Ajax wint, na José Mourinho (7, 2010-lopend), Jürgen Klopp (6, 2012-lopend) en Ronald Koeman (4, 2000-2001).