Gullit uit kritiek op Van de Beek, Gravenberch en Brobbey: 'Ze redden het niet'

Gullit uit kritiek op Van de Beek, Gravenberch en Brobbey: 'Ze redden het niet'

22 april 2023 om 08:34

Ruud Gullit is kritisch op spelers die op jonge leeftijd bij Ajax besluiten te vertrekken. De tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar ziet dat de meeste ex-Ajacieden niet slagen in het buitenland.

"De meesten die weggaan bij Ajax, maken het niet in het buitenland. Ze doen het niet goed en haken af", begint Gullit in het Ziggo Sport Voetbal Café. Hij denkt dat het effect heeft op de positie van de Amsterdamse club. "Het is iets waardoor mensen in het buitenland denken: moet ik daar wel gaan kijken? Je ziet dat juist spelers die niet van de grote drie (Ajax, PSV en Feyenoord, red.) komen het heel goed doen. Zij komen ineens bovendrijven."

Gullit wijst op spelers als Sven Botman, Jerdy Schouten en Branco van den Boomen. De Europees kampioen van 1988 ziet dat veel Ajax-spelers een stap overslaan. "Dan is de stap van die spelers van Ajax te groot geweest. Dan had je naar Bologna moeten gaan."

Youri Mulder neemt het op voor de Ajax-vertrekkers. "Een speler van Ajax, zoals Frenkie de Jong – die in de halve finale van de Champions League heeft gespeeld – gaat niet bij Bologna spelen. Als je een aanbieding van Real Madrid of FC Barcelona krijgt, dan ga je daar toch naartoe?"

Toch wijst Gullit op iemand als Ryan Gravenberch. "Dat is toch rot? Hij moet toch gewoon ergens gaan voetballen? Hij is een te goede voetballer om op te bank te gaan zitten, maar komt niet aan de bak. Brian Brobbey kwam in het buitenland ook op de bank te zitten en Donny van de Beek heeft het ook niet gered." Dat de selecties bij Europese topclubs groot zijn, vindt hij geen argument. "Dat weet je toch vantevoren?"