Wie is de Roma-assistent die rood kreeg tegen Feyenoord?

Wie is de losgeslagen Roma-assistent die rood kreeg tegen Feyenoord?

20 april 2023 om 22:30
Laatste update: 20 april 2023 om 23:14

Hij was na de eerste helft van de Europa League-return tussen Feyenoord en AS Roma hét onderwerp van gesprek: Salvatore Foti. De losgeslagen assistent van José Mourinho trok Santiago Gimenez naar de grond en kreeg rood. Dat was niet voor het eerst dit seizoen.

Het is alweer de derde keer dat Foti dit seizoen is weggestuurd: één keer in de Serie A, één keer in de Coppa Italia en nu in de Europa League. Hij trok Gimenez omver, nadat hij de bal onholpen had aangenomen en de Mexicaan het spel wilde hervatten met een snelle ingooi. Scheidsrechter Anthony Taylor twijfelde niet en gaf hem rood.

Foti blijkt recidivist

In Italië zullen ze wat minder vreemd opkijken van Foti's uitsluiting, want de 34-jarige Italiaan staat bekend als een ongekend heethoofd. Eind januari schorste de Italiaanse voetbalbond (FIGC) hem zelfs voor een maand.

De reden: het 'herhaaldelijk beledigen van de scheidsrechter' en het 'bedreigen van een directeur' tijdens een bekerwedstrijd tegen Cremonese (1-2 verlies). Bovendien maakte Foti zich schuldig aan 'godslasterlijke taal' na zijn rode kaart én bedreigde hij arbiter Michael Fabbri bij de kleedkamers.

Echt waar: dit seizoen kreeg de begeleidsstaf van Mourinho al twaalf (!) keer een rode kaart.

Carrière van Foti als voetballer en trainer

Foti is sinds 2 januari 2022 de belangrijkste rechterhand van Mourinho bij Roma, als vervanger voor João Sacramento. Hij was eerder werkzaam in de technische staf van Sampdoria, AC Milan en Torino.

Als voetballer leidde Foti een anoniem bestaan. Hij speelde als aanvaller en speelde tientallen interlands voor Italië O15, O16, O17 en O20, voordat hij op jonge leeftijd doorbrak bij Sampdoria. Hij kwam echter niet verder dan vijftien Serie A-optredens en versleet zijn carrière op lagere niveaus bij clubs als Vicenza, Piacenza, Empoli, Brescia en Lecce. In 2015 noopten rugproblemen hem op 27-jarige leeftijd te stoppen.