Van Slot aan de ketting tot nieuwe Sinisterra: de uitdagingen voor Feyenoord
Feyenoord stevent in rap tempo op de landstitel af, maar snel daarna wachten de volgende uitdagingen. VoetbalPrimeur zet de meest prangende dossiers op een rij voor de Rotterdammers, die het nog altijd zonder technisch manager moeten stellen.
Technisch manager aanstellen
Frank Arnesen vertrok inmiddels bijna een jaar geleden uit De Kuip, maar nog altijd is er geen opvolger gevonden. Algemeen directeur Dennis te Kloese gaf eerder wel aan dat Feyenoord van een 'beleidsbepaler' naar een beleidsbewaker' wil, omdat de club de zaken, sportief gezien, goed voor elkaar heeft.
Zo nam Arnesen de scouting en de jeugdopleiding al onder handen. Er werd onder meer een nieuwe voetbalvisie uitgerold over Varkenoord en dat is dit seizoen terug te zien in de resultaten van de jeugdteams. Toch lijkt Feyenoord, met de transferzomer op komst, wat haast te moeten maken met de komst van een technisch manager. Opvallend genoeg zingen er nauwelijks namen rond van potentiële kandidaten.
Regeren is vooruitzien: de lijn Arne Slot waarborgen
Het succes van Feyenoord gaat hand in hand met de komst van Arne Slot. De oefenmeester stuwt zijn elftal tot grote hoogtes. Nu de landstitel binnen handbereik is en AS Roma wacht in de kwartfinales van de Europa League, neemt ook de buitenlandse interesse toe. Waar in januari nog Premier League-laagvlieger Leeds United aanklopte, wordt Slot nu in verband gebracht met een grotere club als Tottenham Hotspur.
Feyenoord zal Slot het liefst aan de ketting leggen. Deelname aan de Champions League is een belangrijke troef om hem nog minstens één jaar te behouden. Toch kan een vervolgstap van de succesvolle coach uiteindelijk niet uitblijven. Het is voor de Rotterdammers belangrijk om het huiswerk in dat geval op orde te hebben. Wie kan verder op de door Slot ingeslagen weg?
Vertrek van steunpilaren opvangen
Niet alleen Slot vestigt de aandacht op zich door de goede prestaties van Feyenoord, maar ook enkele steunpilaren springen in het oog. Hoewel een leegloop zoals vorige zomer ditmaal lijkt uit te blijven, twijfelt bijna niemand eraan dat Orkun Kökcü vertrekt. Een transfer van de aanvoerder zou er inhakken in De Kuip. De middenvelder is uitgegroeid tot een onmisbare schakel.
Door een contract tot 2025 kan Feyenoord wel een flinke transfersom vragen. Daar zal een sterke vervanger voor gehaald moeten worden. Met Thomas van den Belt van PEC Zwolle werd al één concurrent aangetrokken voor Quinten Timber en Mats Wieffer, maar daarmee zou de spoeling nog altijd dun zijn centraal op het middenveld. Feyenoord bood in de winter ook op Ramiz Zerrouki, maar door de opmars van kersvers Oranje-international Wieffer is het niet uitgesloten dat de club nu een speler zoekt met een iets ander profiel. Zo valt de naam van de Mexicaanse WK-ganger Luis Chávez in het geruchtencircuit.
Verder wordt Santiago Gimenez net als Kökcü gelinkt aan de Portugese topclub Benfica en zal er ook interesse zijn voor de rotsen in de branding, Lutsharel Geertruida en Gernot Trauner. Een vertrek van beide verdedigers lijkt Feyenoord te allen tijde te moeten voorkomen.
Besluit over huurspelers
Met de transfersom van Kökcü en de lonkende Champions League-miljoenen krijgt het transferbudget van Feyenoord een flinke impuls. Wellicht kunnen de nodige miljoenen worden aangewend om Sebastian Szymanski definitief over te nemen van Dinamo Moskou. De Poolse international is belangrijk in de speelwijze van Slot, maar kost zo'n negen miljoen euro.
Ook over Oussama Idrissi zal een beslissing genomen moeten worden. De linksbuiten tobde lang met zijn vorm, maar toont de laatste weken beterschap. Of het genoeg is voor de Rotterdammers om hem over te willen nemen van Sevilla, zal blijken. Een optie tot koop is er niet. Zo'n optie is er dan wel weer voor wisselspelers Timon Wellenreuther en Jacob Rasmussen.
Versterking op de flanken
Of Idrissi nu blijft of niet, Feyenoord is gebaat bij versterking op de flanken. Naast de oud-speler van AZ maken Alireza Jahanbakhsh, Javairo Dilrosun, Paixão en Patrik Walemark nog geen onuitwisbare indruk. Dat kan ook niet van de momenteel verhuurde Marouan Azarkan worden verwacht. Tenminste één bepalende speler op de vleugels, zoals Luis Sinisterra, lijkt een must om volgend seizoen een goed figuur te slaan in de Champions League.
Jong Feyenoord in de voetbalpiramide
Waar Feyenoord onder Arnesen orde op zaken heeft gesteld in de jeugd, blijft één besluit de club maar achtervolgen. Het gemis van een beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie doet nog altijd pijn in Rotterdam, zeker omdat rivalen Ajax, PSV en AZ daar wel de vruchten van plukken. Ook dit seizoen lijkt toetreding tot de voetbalpiramide ver weg door de stand van zaken in de O21-competitie. Wellicht zal Feyenoord hier nog eens serieus naar moeten kijken.
Conclusie
Feyenoord staat er sportief prima voor, maar één blik op aartsrivaal Ajax en ze weten in Rotterdam dat ze niet op hun lauweren kunnen rusten. Amper een jaar geleden werd immers nog gespeculeerd of de Amsterdammers het Bayern München van Nederland zijn.
Het behouden van Arne Slot is misschien wel de belangrijkste uitdaging, terwijl een vertrek van steunpilaar Orkun Kökcü goed opgevangen zal moeten worden. Nu Champions League-voetbal wacht, zal Feyenoord de basis verder zo veel mogelijk intact moeten zien te houden. Daarnaast heeft het team, met name op de vleugels, behoefte aan een kwaliteitsimpuls.
Wie voor de transfers moet gaan zorgen, is nog altijd de vraag. Feyenoord doet er goed aan om zich geen zand in de ogen te laten strooien door het succes van Slot: een technische man die de lange termijn bewaakt moet er spoedig komen.