Feyenoord kruipt door het oog van de naald en verslaat tien Groningers

4 maart 2023 om 21:58
Laatste update: 4 maart 2023 om 22:01

Feyenoord heeft ternauwernood drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De ploeg van Arne Slot leek lange tijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, tot tien Groningers diep in de slotfase toch het onderspit moesten delven: 1-0.

Het was een zware week voor Feyenoord, dat na een midweeks bekerduel met sc Heerenveen (0-1) zijn derde wedstrijd in zes dagen afwerkte. Dat niet alle spelers okselfris waren, was terug te zien aan het veldspel. Groningen trok zich terug op eigen helft en gokte via Elvis Manu op een uitbraak. Daar slaagde de ploeg van Dennis van der Ree behoorlijk in, alleen had Groningen de pech dat Manu onzorgvuldig met diens mogelijkheden omging.

In aanvallend opzicht had Feyenoord weinig in te brengen. Op een kopbal van Santiago Gimenez na was uitgerekend verdediger Dávid Hancko in het eerste bedrijf de gevaarlijkste man aan Rotterdamse zijde. Ondertussen deed Groningen er alles aan Feyenoord uit het spel te halen. Al in minuut 34 moest arbiter Joey Kooij ingrijpen wegens tijdrekken.

Na een apatische eerste helft zorgde de tweede helft voor meer spektakel, al lag dat niet aan het vertoonde spel. De irritaties liepen op en zeven minuten na rust kon Groningen-verdediger Isak Määttä inrukken. De Noor schoot de bal tegen Alireza Jahanbakhsh, die op de grond lag, aan. Na veel bombarie en getouwtrek liep Määttä vol ongenoegen van het veld.

Het lukte Feyenoord niet om tien Groningers kapot te spelen. De Rotterdammers voerden de druk op, maar konden los van speldenprikjes geen groot gevaar stichten. In de slotfase raakte Ezequiel Bullaude de lat en daarmee werd het slotoffensief definitief ingezet. Nog geen twee minuten later was het verzet van Groningen gebroken. Een voorzet van Oussama Idrissi werd door niemand aangeraakt en belandde achter doelman Michael Verrips, wat De Kuip in extase bracht.

Bullaude dacht in extremis ook nog voor de 2-0 te zorgen, maar daar stak de VAR een stokje voor. De Argentijn benutte de rebound, nadat Gimenez de paal had geraakt. De Mexicaan stond echter in buitenspelpositie. Door de zege behoudt Feyenoord de koppositie en groeit het gat met naaste belager AZ weer tot vijf punten. Ajax, dat zondag nog in actie komt tegen NEC, staat op zes punten achterstand.