Ajax spoelt Europese kater weg en houdt zicht op Feyenoord

Pover Ajax spoelt Europese kater weg tegen Vitesse en houdt zicht op Feyenoord

26 februari 2023 om 16:23

Ajax kwam zondagmiddag niet goed voor de dag in Arnhem, maar de Amsterdammers hebben zich wel weten te herstellen van hun uitschakeling in de Europa League. Op bezoek bij Vitesse won de formatie van John Heitinga met 1-2, waardoor koploper Feyenoord in zicht blijft.

Ajax moest zondag met een kater afreizen naar Arnhem. Drie dagen eerder ging de landskampioen namelijk op pijnlijke wijze onderuit bij Union Berlin, waardoor het niet meer actief is in Europa. Tegen Vitesse koos Heitinga voor Owen Wijndal, waardoor Calvin Bassey weer naar de bank verdween. Ajax begon niet slecht aan de wedstrijd tegen Vitesse, maar tot goede kansen kwam het in de beginfase niet.

Na een klein half uur spelen was de grootste mogelijkheid van de wedstrijd namelijk voor de thuisploeg. Via Million Manhoef kwam Vitesse er snel uit, terwijl de restverdediging van Ajax er niet goed uit zag. Matus Bero kreeg daardoor alle tijd en ruimte om Gerónimo Rulli te passeren, maar de Argentijn wist met zijn benen redding te brengen op de poging. Uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak: Marco van Ginkel stond helemaal vrij en maakte de 0-1.

Vitesse kon echter niet lang genieten van zijn voorsprong. Twee minuten later stond het namelijk weer gelijk: uit een vrije trap kopte Nicolas Isimat-Mirin de bal voor de voeten van Davy Klaassen, die niet aarzelde en raak schoot. Ajax ging niet veel beter voetballen na de gelijkmaker. Beide ploegen bleven daardoor gevaarlijk, maar na 54 minuten viel er nog een Amsterdamse treffer.

Deze keer kwam Ajax zelf op voorsprong uit een corner, die Edson Álvarez op aangeven van Dusan Tadic in het doel knikte. Na de 1-2 kabbelde de wedstrijd voort. Wijndal moest op de middenlijn nog een keer aan de noodrem trekken, wat hem geel opleverde. Daarnaast kwam Vitesse nog een aantal keer in de buurt van het Ajax-doel, maar de bezoekers kwamen niet echt meer in de problemen. Het duel eindigde zo in 1-2.

Ajax boekt daarmee zijn vijfde Eredivisie-zege op rij. De Amsterdammers klimmen weer naar de tweede plek en hebben drie punten minder dan koploper Feyenoord, dat zondagmiddag ook won. Vitesse blijft door de minimale nederlaag steken op de dertiende plek.