Van De Goffert naar het Comomeer: Odenthal bouwt met Fàbregas aan Serie A-droom
Cas Odenthal verruilde afgelopen zomer het Goffertstadion van NEC voor het Stadio Giuseppe Sinigaglia, de thuisbasis van Como 1907. Het stadion van Como 1907 is gelegen op slechts enkele meters van een van de meest azuurblauwe en beroemde meren van Europa. Daar probeert de 22-jarige centrale verdediger uit het Utrechtse Leersum, met onder anderen voormalig wereldkampioen Cesc Fàbregas aan zijn zijde, de grootste droom van de steenrijke Serie B-club te verwezenlijken: promoveren naar het hoogste niveau. VoetbalPrimeur sprak met Odenthal over zijn opvallende stap, de ambities van de club en voetballen met Cesc.
Het is begin augustus 2022 als Como, een tot dan toe relatief onbekende club die doorgaans niet al te veel media-aandacht genereert, in de spotlights staat. Fàbregas (35) wordt gecontracteerd. De Spaanse middenvelder, die haast alles won wat er te winnen viel, komt voetballen bij I Lariani en wordt er ook aandeelhouder.
😍 #Fabregas #como pic.twitter.com/RYS4BTAouz
— Como1907 (@Como_1907) August 1, 2022
De komst van de oud-speler van Arsenal, FC Barcelona en Chelsea staat in schril contrast met 2016, het jaar dat een zwarte bladzijde markeert in de clubgeschiedenis. Toen speelde Como ook in de Serie B, waarna het even later failliet ging en afzakte naar de Serie D. Inmiddels hebben Robert Budi Hartono en Michael Bambang Harton, op papier de rijkste eigenaren in het gehele Italiaanse voetbal, de club in handen. De broers, die samen tabaksgigant Djarum oprichtten, investeerden rijkelijk en brachten Como snel terug naar het tweede niveau. Maar ze willen meer. De Serie A is het beloofde land.
Het belletje
Toen Odenthal in juli 2022 dat rooskleurige toekomstbeeld voorgeschoteld kreeg, begon het te kriebelen. De verdediger had even daarvoor gekozen om zijn contract bij NEC niet te verlengen en was transfervrij op zoek naar een nieuw avontuur. "Ik was eerst heel dicht bij een andere club, maar dat ging net niet door. Dat is typisch voetbal. Toen kreeg ik op een vrijdag een belletje dat Como geïnteresseerd was. Daarna heb ik geloof ik op maandag al getekend. Het is heel snel gegaan. Ze wilden me ook heel graag en ze hebben een heel mooi plan, om uiteindelijk een stabiele Serie A-club te worden", zo laat hij weten aan deze website.
Dit bericht op Instagram bekijken
Italiaanse sluipmoordenaar
Na het zetten van zijn handtekening begon Odenthal de stad te verkennen. "De omgeving rond het Comomeer is natuurlijk echt heel mooi. Die eerste drie weken, ik wil niet zeggen dat ik mijn ogen uitkeek, maar het was wel onwijs lekker en het voelde een beetje als vakantie."
Tijd om lang te genieten van de pleintjes en smalle straatjes was er niet. De Serie B is bikkelen en kent 38 duels per seizoen. "Ik moest wel een beetje wennen aan de manier van voetballen. In Nederland is het meer technisch. Hier draait het vooral om het fysieke en tactische aspect. Het gaat gewoon puur om het resultaat, hoe dat wordt behaald maakt niet uit. Dat zie je terug in het voetbal. Het is allemaal heel effectief en doelgericht. Er wordt gewoon minder risico genomen.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Odenthal voelt zich thuis in dat spelletje. Zijn oud-trainer bij NEC, Rogier Meijer, noemde hem al eens een Italiaanse Sluipmoordenaar. "Het is wel lekker verdedigen hier ja, haha. Het hele team is er ook op ingesteld. Ik kan hier dingen leren waar ik in Nederland nooit aan had gedacht. Bijvoorbeeld hoe ik mijn lichaam moet houden, waar ik naar moet kijken en hoe mijn voeten moeten staan."
"We trainen sowieso twee, soms wel drie keer in de week alleen met de verdedigers. Dan oefenen we allerlei scenario’s. Bijvoorbeeld wat ik moet doen als de back uitstapt, of als er een overlap komt met de back, dat soort dingen. Ik merk echt dat ik een betere verdediger word. Je herkent situaties gewoon beter omdat je ze zo vaak traint."
Spaanse wereldklasse
Odenthal speelt voornamelijk als rechter centrale verdediger in een vijfmansdefensie. Voor hem, in de as van het veld, staat geregeld Fàbregas. De 115-voudig international van Spanje is ondanks zijn gespekte prijzenkast hartstikke down to earth. "Het is gewoon een hele normale en aardige vent. Hij is helemaal niet uit de hoogte. Ik zit toevallig met hem aan tafel. Dan hebben we het wel eens over zijn tijd in Engeland, dat is altijd wel leuk en leerzaam om te horen."
Fàbregas is inmiddels 35 en logischerwijs niet meer de speler die tussen 2003 en 2019 zijn ploeggenoten in de Premier League en La Liga week in week uit voorzag van de meest oogstrelende assists. Toch druipt de absolute wereldklasse er nog altijd van af. "Je hebt soms gewoon momenten dat je denkt: dit kan hij gewoon haast niet gezien hebben. Dan wordt er druk op hem gezet en dan krijgt hij de bal met een steekbal alsnog bij een ploeggenoot. Ik kan hem ook altijd aanspelen, dat is voor mij heel fijn. Ik denk dat het niveau van de trainingen door hem echt omhoog gaat."
Doelstelling verschoven
Odenthal zet dit seizoen stappen en wordt gestaag een betere verdediger, maar de ambitie om te promoveren naar de Serie A heeft voorlopig even plaats gemaakt voor een andere doelstelling: niet degraderen. De club staat na de nederlaag tegen Cagliari afgelopen zondag (2-0) op de zestiende plaats. Nummer laatst Cosenza heeft slechts vier punten minder.
Toch ligt een plek in de top-acht, die recht geeft op een ticket voor de play-offs om promotie, ook nog voor het grijpen. Het gat met nummer acht Cagliari bedraagt immers maar zes punten. "Het is een beetje een raar seizoen. Het allerbelangrijkste nu is om niet te degraderen. We hadden dit jaar graag de promotieplekken aan willen vallen. Dat is tot nu toe iets anders gelopen, maar het kan nog steeds."
The stunning Stadio Giuseppe Sinigaglia, home to Serie B side Como 1907. 💙
— Fútbol Romantics (@FutbolRomantics) March 30, 2022
Como, Italy. 📍🇮🇹 pic.twitter.com/w8dOxQmEIC
Opa Joop
Toen Odenthal als kleine jongen droomde van een carrière als prof, vertelde zijn vader hem verhalen over zijn opa: Joop Odenthal. Joop speelde tussen 1954 en 1961 voor Haarlem, Sportclub Enschede en Tubantia. Tussendoor droeg de verdediger van weleer, die ook op professioneel niveau honkbalde, 24 keer het shirt van Oranje. "Soms denk ik wel: jammer dat hij er niet meer is. Ik denk dat hij het heel erg mooi had gevonden als hij dit allemaal had kunnen zien. Hoe ik profvoetballer ben geworden en hoe ik hier nu speel."