Waarom Sociedad-transfer perfect kan uitpakken voor Blind

Blind naar Spanje? Duidelijke rol en van Ajax-wespennest naar stabiele omgeving

30 december 2022 om 12:04
Laatste update: 30 december 2022 om 12:35

Het is inmiddels bekend dat Real Sociedad inzet op de komst van Daley Blind, die na zijn exit bij Ajax transfervrij is. Op voorhand klinkt dat als een verrassende stap, maar in Noord-Spanje lijken de voorwaarden perfect te zijn voor Blind. VoetbalPirmeur duikt in de interesse van de La Liga-club.

In Spanje kwam het nieuws over de interesse van Real Sociedad in Blind als een verrassing. Bij de club lekt er namelijk relatief weinig transfernieuws uit. Daardoor moesten Spaanse media het Blind-nieuws overnemen vanuit Nederland. Wat daarnaast opvalt: een lokale journalist wil niet in gesprek gaan met deze website over de mogelijke transfer van Blind, uit angst voor een reprimande vanuit het Estadio Anoeta. Vlak voor zijn Ajax-exit stoorde Blind zich openlijk aan het feit dat er zaken uitlekten bij Ajax. Als hij de stap naar Spanje maakt, lijkt hij zich daar in ieder geval een stuk minder druk over te hoeven maken.

Perspectief: duidelijke rol voor Blind
Wie een blik werpt op de selectie van La Real, ziet dat er kansen liggen voor Blind. Sociedad beschikt met Aihen Muñoz en Diego Rico nu over twee linksbacks in zijn selectie. Eerstgenoemde weet nog niet helemaal te overtuigen in Baskenland, terwijl Rico een aflopend contract heeft. Het is ook algemeen bekend dat de club zoekt naar een nieuwe linksback. Muñoz (25) en Rico (29) zijn allebei wat jonger dan Blind, maar op voorhand heeft de Nederlander een goede kans om de twee uit de basis te spelen.

Alles wijst er dus op dat Blind in beeld is om de linksbackpositie te versterken. Het is uiteraard een plus dat hij ook goed als centrale verdediger kan spelen. Normaal gesproken staat sterkhouder Robin Le Normand echter links in het hart van de verdediging bij Sociedad. Blind kan op die positie wel als een uitstekende back-up gelden.

Europa League-sprookje en Champions League-droom
Het mogelijke perspectief van Blind bij Real Sociedad is dus helder. Als de Oranje-international besluit om de overstap te maken, wachten er mooie dingen op hem. Sociedad staat namelijk verrassend derde in La Liga. De club speelt prima voetbal en heeft al een paar verrassende uitslagen neergezet. Blind mag bij een transfer naar San Sebastian stiekem dromen van Champions League-kwalificatie, al is het natuurlijk wel de vraag of Sociedad deze lijn kan gaan doortrekken.

Sociedad is ook al zeker van de achtste finale van de Europa League, doordat het als nummer één eindigde in Groep E. In het tweede Europese toernooi wachten er dus ook mooie dingen op de Spanjaarden. Saillant detail: als Ajax over twee wedstrijden wint van Union Berlin, kan het in de Europa League gaan stuiten op Real Sociedad. Een snelle terugkeer voor Blind in de Johan Cruijff Arena kan dus nog niet worden uitgesloten.

Van Ajax-wespennest naar stabiliteit?
Blind is net vertrokken uit een bestuurlijk wespennest dat Ajax heet. Real Sociedad heeft zijn zaken op dat gebied beter op orde. Roberto Olabe is al 4,5 jaar verantwoordelijk voor het sportieve beleid in Anoeta. Onder de Spanjaard is de club van een afgegleden middenmoter gegroeid naar een ambitieuze subtopper. In de laatste drie jaar wist La Real constant Europees voetbal te behalen. Op transfergebied gaat het ook goed. Zo verkocht Olabe Alexander Isak afgelopen zomer nog voor 70 miljoen euro aan Newcastle United, terwijl hij de Zweed drie jaar eerder voor vijftien miljoen oppikte.

Clubman en trainer Imanol Alguacil, die onlangs nog bijtekende, is ook verantwoordelijk voor de opmars. Hij is al jarenlang de trainer van Real Sociedad, waar hij voor vastigheid heeft gezorgd. De oefenmeester heeft daarnaast geen problemen met het opstellen van routiniers: zo hebben David Silva (36) en Asier Illarramendi (32) allebei een belangrijke rol in zijn elftal.

Conclusie
In veel opzichten lijkt een overstap naar Real Sociedad goed te kunnen uitpakken voor Blind. Hij kan in de herfst van zijn loopbaan nog een mooi buitenlands avontuur aangaan, bij een sterke club waar hij een grote kans heeft op een basisplek. De kans is ook groot dat Blind in La Liga in beeld blijft bij Oranje. Sociedad lijkt een strenge maar gestructureerde club te zijn en daar heeft Blind nu juist behoefte aan. Een overstap naar Royal Antwerp klinkt misschien 'veiliger', maar het zou zomaar kunnen dat Blind en Real Sociedad een match made in heaven zijn.