'Van Gaal deed alles om wereldkampioen te worden'

'Van Gaal heeft alles wat in zijn macht lag gedaan om wereldkampioen te worden'

17 december 2022 om 07:21
Laatste update: 17 december 2022 om 09:54

Dick Advocaat was driemaal bondscoach van het Nederlands elftal en eenmaal van Zuid-Korea en Rusland. Het gevoel ná een uitschakeling kent hij als geen ander.

Advocaat haalde met Oranje de kwartfinale van het WK 1994 en de halve finale van het EK 2004. Met Zuid-Korea en Rusland strandde hij in de groepsfase. De Kleine Generaal snapt hoe Louis van Gaal zich voelt. Hoe het kan dat Oranje moeizaam voor de dag kwam? "Vanwege het gebrek aan vorm en ritme bij de belangrijke internationals, die voorin het verschil moeten maken. Depay had helemaal niet gespeeld bij FC Barcelona en De Jong maar mondjesmaat", zegt Advocaat in De Telegraaf.

Hij noemt ook de namen van Cody Gakpo en Steven Bergwijn. "Vervolgens maakte de Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni Blind en Dumfries onschadelijk door z’n systeem te spiegelen aan de formatie van Oranje. Zij liepen tegen een mannetje op, waar ze tegen Amerika alle ruimte kregen om aan te vallen. Het verdedigende blok stond goed met Virgil van Dijk, Nathan Aké en Jurriën Timber. En de keeper deed het fantastisch. Dat hebben Van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek knap gezien. Het was een gok, maar Andries Noppert heeft geen fout gemaakt. Hij redde Oranje een paar keer en maakte een zekere indruk. Met zo'n keeper achter zich voelen verdedigers zich op hun gemak."

Advocaat had een ander Nederlands elftal verwacht in de verlenging tegen Argentinië. Hij rekende erop dat het door zou drukken. "Of het de keus was van Van Gaal of dat de spelers dat superoffensieve spel niet meer konden opbrengen, weet ik niet, maar de wedstrijd glipte Nederland weer uit handen. Argentinië bracht Angel di Maria en in de slotfase kwamen we al driemaal goed weg. (...) De suggestie dat Van Gaal het op penalty's wilde laten aankomen om iedereen om zijn oren te kunnen slaan dat een wetenschappelijke benadering werkt, daar geloof ik niets van. Ook Louis weet dat je daarvoor geen enkele garantie hebt. Die gok zou hij nooit nemen. Hij vertrouwde wel op de strafschoppen als het zover zou komen. Jammer genoeg voor Oranje bleek het niet te werken."

"Hij heeft alles gedaan wat in zijn macht lag om wereldkampioen te worden. Op papier klopte het, maar in de praktijk blijft iedere coach, hoe goed ook, afhankelijk van zijn spelers. Te veel internationals waren niet in vorm."