Van Basten noemde Ziyech 'dom': "Dat was misschien wat arrogant van mij"

13 december 2022 om 23:08

Marco van Basten komt terug op zijn kritiek aan het adres van Hakim Ziyech. De voormalig bondscoach zei in 2016 dat het een domme keuze van de spelmaker was om Marokko te verkiezen boven Oranje.

Ziyech werd in 2015 door Guus Hiddink opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal, maar hij haakte geblesseerd af. Vervolgens kreeg de aanvallende middenvelder enige tijd geen uitnodiging van Danny Blind en koos hij voor de Leeuwen van de Atlas. "Hoe dom kun je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor Oranje", luidde het oordeel van Van Basten in 2016.

"Dat was misschien wat arrogant van mij", reageert San Marco nu bij de NOS. "Maar ik zou eerder voor Oranje kiezen, omdat je normaal gesproken sterker bent dan Marokko. Hij heeft het ongelijk bewezen door nu in de halve finale van het WK te staan met Marokko. Maar dat is nu wel de eerste keer. Dat is ook wel weer goed van hem, dat is zijn verdienste."

Overigens snapte Van Basten alle heisa toen niet en dat doet hij nog steeds niet. "Ik vind dat zulke mensen graag voor Oranje moeten willen uitkomen. Als ze dat willen, graag. Maar als ze dat niet willen, dan moeten we niet gaan bedelen en gek gaan lopen doen. Dan wil hij wat anders. Klaar."

"Daar werd toen heel moeilijk over gedaan. We hadden bij hem op bezoek moeten gaan, we hadden hem cadeaus moeten geven. Op vakantie moeten vragen. Et cetera et cetera. Dat vind ik overdreven", besluit Van Basten.