Elftal van de Groepsfase: Eredivisie-spelers, Engeland en Frankrijk hofleverancier
De groepsfase van het WK is achter de rug, wat betekent dat 48 van de 64 wedstrijden gespeeld zijn. VoetbalPrimeur maakt na precies driekwart van het toernooi de balans op en stelt het Elftal van de Groepsfase samen.
Keeper: Wojciech Szczesny
Szczesny wist met Polen, na een zenuwslopende wedstrijd tegen Argentinië, de achtste finales te bereiken. De Juventus-doelman pakte zowel een penalty van Saudi-Arabië-ster Salem Al-Dawsari als Lionel Messi. Daarmee bleek hij van cruciaal belang, aangezien Polen op basis van doelsaldo ten koste van Mexico door is.
Argentinië krijgt een penalty. Wat is juist?
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) November 30, 2022
a) Szczesny stopt heel knap
b) Messi mist 'm vooral
c) Al het bovenstaande#POLARG pic.twitter.com/LOdXowEo0M
Rechtsback: Josko Gvardiol
Pas twintig jaar, maar Gvardiol speelt in de groepsfase alsof hij al drie WK's in de benen heeft. De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic noemde hem na het duel met België 'de beste stopper ter wereld'. RB Leipzig kan flink verdienen aan Gvardiol, die op indrukwekkende wijze de spitsen van Canada, Marokko en België uit de wedstrijd speelde.
Centrale verdediger: Dayot Upamecano
De rots in de branding bij Frankrijk. Upamecano won in de groepsfase twaalf van zijn dertien persoonlijke duels. Dat Les Bleus onderuit gingen tegen Tunesië, kan niet los worden gezien van het feit dat Upamecano, die gespaard werd voor de achtste finale, op de bank zat.
Linksback: Jordi Alba
Met zijn 33 jaar vertoont Alba nog allesbehalve tekenen van slijtage. De vleugelverdediger was tegen Costa Rica (7-0) misschien wel de beste Spanjaard op het veld, terwijl hij tegen Duitsland (1-1) de assist op Álvaro Morata gaf. Alejandro Balde mocht het tegen Japan laten zien, maar het lijkt erop dat Alba in de knock-outfase de voorkeur krijgt.
Controlerende middenvelders: Sofyan Amrabat en Jude Bellingham
Amrabat vertrok in 2018 uit Nederland en is in de Serie A een complete middenvelder geworden. De 26-jarige middenvelder beschikt over paardenlongen en nam Marokko in de groepsfase met zijn loopvermogen en duelkracht bij de hand. Ook aan de bal liet Amrabat uitstekende dingen zien.
De negentienjarige Bellingham is bij Engeland niet uit de basis weg te denken. Hij maakt het spel, brengt aanvallers in stelling en schuwt het verdedigende werk niet. Met een knappe kopbal maakte Bellingham het eerste WK-doelpunt in Qatar voor The Three Lions.
Aanvallende middenvelders: Mohammed Kudus en Bruno Fernandes
Voor aanvang van het WK deed Kudus een gevaarlijke uitspraak, door te stellen dat hij niet minder is dan Neymar. Het bleef niet bij woorden, want op het veld laat de Ghanees zich ook gelden. Na het duel met Zuid-Korea (2-3) maakte Kudus zich haast onsterfelijk in Ghana door twee treffers voor zijn rekening te nemen.
GOAL! Kudus schiet Ghana weer op voorsprong: 3-2.
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) November 28, 2022
Kijk live mee: https://t.co/Bj0sg85zwr#WK2022 #ZKOGHA pic.twitter.com/wAiM9B7ujL
Zonder Fernandes had Portugal wellicht al in het vliegtuig naar huis gezeten. Met twee assists leidde hij zijn land langs Ghana, terwijl hij tegen Uruguay (2-0) beide doelpunten maakte. Het lot van Portugal in de knock-outfase ligt in handen van Fernandes.
Rechtsbuiten: Kylian Mbappé
Mbappé levert eigenlijk altijd en overal en dus ook op het WK. Vooral tegen Denemarken (2-1) speelde de 23-jarige vedette indrukwekkend. Hoogstpersoonlijk leidde hij Frankrijk langs de Denen. Bij vier van de zes doelpunten van Les Bleus was Mbappé direct betrokken.
Spits: Marcus Rashford
Begon dit WK als invaller, maar bondscoach Gareth Southgate besefte dat hij in de laatste groepswedstrijd tegen Wales niet meer om Rashford heen kon. Met drie doelpunten heeft de aanvaller een aanzienlijk aandeel in de groepswinst van Engeland.
Linksbuiten: Cody Gakpo
De enige Oranje-speler in het Elftal van de Groepsfase is Gakpo. Zijn marktwaarde is dit WK al met zeker tien miljoen euro gestegen is. Behoeft zijn uitverkiezing nog verdere toelichting? Hij is eerste Nederlander die in alle groepsduels op een WK weet te scoren. In de voorhoede van het Nederlands elftal hangt veel van de PSV'er af.
Wisselspelers:
De volgende spelers hebben in de groepsfase een sterke indruk achtergelaten, maar komen net tekort voor een plek bij de eerste elf.
Achraf Hakimi (Marokko), Borna Sosa (Kroatië), Casemiro (Brazilië), Jamal Musiala (Duitsland), Luka Modric (Kroatië), Pedri (Spanje), Tyler Adams (Verenigde Staten), Aurélien Tchouaméni (Frankrijk), Antoine Griezmann (Frankrijk), Lionel Messi (Argentinië), Hakim Ziyech (Marokko), Richarlison (Brazilië), Enner Valencia (Ecuador), Vincent Aboubakar (Kameroen).