Team USA: Pulisic absolute uitblinker, hoofdbrekens voor Van Gaal op linkerflank
Het Nederlands elftal maakt zich op voor de WK-confrontatie met de Verenigde Staten, dat achter Engeland als tweede eindigde in de groep met Iran en Wales. VoetbalPrimeur analyseert Team USA in aanloop naar de achtste finales.
Team USA is een ploeg in aanbouw, die zich ternauwernood direct kwalificeerde voor het WK, na Canada en Mexico. In Qatar is de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter na drie wedstrijden nog ongeslagen: een 1-1 gelijkspel tegen Wales werd gevolgd door een doelpuntloze remise tegen Engeland en een cruciale 0-1 overwinning op Iran.
Met een gemiddelde leeftijd van 24,9 jaar in het duel met Iran behoort de Verenigde Staten tot de jongste teams op het WK. Centraal achterin is Fulham-verdediger Tim Ream met 35 jaar de meest ervaren man. Dat wordt gecompenseerd door het twintigjarige Valencia-talent Yunus Musah en de 22-jarigen Sergiño Dest (AC Milan), Timothy Weah (Lille OSC) en Josh Sargent (Norwich City). Vrijwel de complete basis van de Verenigde Staten is actief in Europese topcompetities, met Weston McKennie (Juventus) en Christian Pulisic (Chelsea) als de meest in het oog springende namen.
Speelwijze
Amerika speelt onder Berhalter in een 4-3-3-formatie, waarin het gevaar van de zijkanten moet komen. Met Sargent, Haji Wright (Antalyaspor, voorheen VVV-Venlo) en Jesús Ferreira (FC Dallas) beschikt de ploeg over drie centrumspitsen, die ieder een eigen kwaliteit hebben, maar niet veel scoren. In twee van de drie groepsduels koos Berhalter voor de arbeidsethos van Sargent, tegen Engeland kreeg de rappe Wright de voorkeur in de punt van de aanval.
Rechtsbuiten Weah wordt vooral bediend in de diepte, wat voor Louis van Gaal een reden zou kunnen zijn om de snelle Tyrell Malacia op te stellen. Over links wordt Pulisic veelal in de voeten gezocht. De Chelsea-aanvaller laat zich voortdurend in het middenveld zakken om vanuit daar de aanval op te zetten. Middenvelders Tyler Adams - tevens aanvoerder - en Musah zorgen voor de controle, zodat vleugelverdedigers Antonee Robinson (Fulham) en Dest zich kunnen bemoeien met het aanvalsspel. Kilometervreter McKennie krijgt de vrijheid om in de ruimtes achter de defensie te duiken.
Tekst gaat verder onder de foto
Pulisic (naast de scheidsrechter) komt het middenveld in om vanuit daar het spel te maken. Het geeft linksback Robinson de kans om de linkerflank aan te vallen. Bron: NOS
Uitblinker
Pulisic is het grootste gevaar van de Verenigde Staten. Bij dertien van de twintig goals die in 2022 werden gemaakt, stond Pulisic binnen de lijnen. Vijf keer scoorde hij zelf, terwijl hij twee keer aangever was. Omgerekend is de aanvaller bij 54 procent van de goals direct betrokken geweest. Dit WK is Pulisic ook productief: tegen Wales was hij aangever bij de goal van Weah, tegen Iran scoorde hij zelf.
De Amerikanen komen op voorsprong tegen Iran! Dest kopt de bal voor, Pulisic schiet binnen en botst vervolgens lelijk tegen de Iraanse keeper op. #IRNVS #wk2022 pic.twitter.com/biJkDxDw8x
— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) November 29, 2022
Pulisic moest tegen Iran noodgedwongen naar de kant met een blessure na een botsing met doelman Alireza Beiranvand. Hoewel hij al hoogstpersoonlijk heeft gemeld dat hij het duel met Oranje niet mist, is vooralsnog niets zeker. Leeds United-buitenspeler Brenden Aaronson lijkt zijn meest logische vervanger, mocht zaterdag te vroeg komen voor Pulisic. Giovanni Reyna, het Borussia Dortmund-talent dat ook voor die positie in aanmerking komt, lijkt na een blessure nog niet fit genoeg voor een basisplaats.
Hecht collectief
Team USA incasseerde dit WK pas één treffer en zeven schoten op doel. Het enige tegendoelpunt kwam ook nog eens uit een strafschop. Uit open spel is de Verenigde Staten dus lastig te verrassen. Bij balbezit tegenstander staat de ploeg in een 4-4-2, met Weah en Sargent of Wright voorop. Bij een bal naar de backs stappen Musah op rechts en Pulisic op links uit.
Het ligt in de lijn der verwachting dat de Verenigde Staten het tegen het Nederlands elftal iets anders gaat aanpakken. In de eerste groepswedstrijd was Wales, dat ook met drie centrale verdedigers en wingbacks speelt, de tegenstander. In dit duel dekten de drie aanvallers door op de centrale verdedigers en speelde Amerika bij balverlies met een vlak middenveld. De wingbacks van Wales werden halverwege eigen helft opgevangen door de backs.
Tekst gaat verder onder de foto
Bij een systeem met wingbacks en drie verdedigers zet Team USA met drie aanvallers druk. De verwachting is dat de Verenigde Staten ook tegen Oranje op deze manier drukzet. Bron: NOS
Dat zal betekenen dat voor Oranje de ruimte in de hoeken ligt. Centraal achterin zal de tegenstander één-op-één uitkomen met de twee spitsen van het Nederlands elftal en wanneer de backs doordekken op Denzel Dumfries en Daley Blind, ontstaat er ruimte voor onder meer de aanvallende middenvelder om de ruimtes te bespelen.