Speech Ten Hag in kleedkamer FC Twente: 'We moeten iets terugdoen voor Enschede'

4 mei 2022 om 13:36

Toekomstig Manchester United-manager Erik ten Hag had als speler een gemiddelde carrière, die in 2001 zijn climax bereikte: toen won hij met zijn FC Twente de KNVB Beker, één jaar na de vuurwerkramp in de stad. Ex-ploeggenoot Sjaak Polak weet nog hoe Ten Hag vooraf de boel op scherp zette.

FC Twente was tijdens de finale tegen PSV de underdog. Trainer Fred Rutten droeg zijn spelers op om vooral te genieten van de eindstrijd, waarna Ten Hag het woord nam. "Iedereen keek elkaar aan: wat gebeurt hier nou? Hij begon niet te schreeuwen, maar hij vertelde ons: vandaag gaan we een cadeautje geven aan Enschede en de mensen uit Enschede. Dat was het belangrijkste. Hij stond op en zei tegen iedereen: we moeten iets terugdoen voor de mensen. Geniet van de wedstrijd, vecht voor elkaar en breng de beker mee terug naar Enschede!", aldus Polak in gesprek met The Mirror.

In de noodzakelijke penaltyreeks stond FC Twente aan de rand van de afgrond, maar uiteindelijk werd er alsnog gewonnen. "In de kleedkamer zei hij: ik ben zo trots op jullie allemaal! Het was een onvergetelijke dag en hij bewees voor de volle honderd procent dat hij de leider van het team was." Volgens Polak zat de kracht van Ten Hag hem in het vinden van de juiste woorden. "Hij kon soms kwaad worden en dan hoorde je hem wel, hoor. Maar hij was niet iemand die dan begon te schreeuwen. Hij is een goede kerel met persoonlijkheid en respect: dat is het allerbelangrijkste in het voetbal."