Overmars kan aan de bak: weinig waarde in Antwerp-selectie en nieuwe trainer

23 maart 2022 om 12:15

Marc Overmars komt bij Royal Antwerp FC in een heel andere vijver te vissen dan bij Ajax. De uitdagingen bij The Great Old zijn dan ook groot voor de oud-international, zo laat VoetbalPrimeur.be-redacteur Vincent Haegeman weten.

Nog voor Overmars goed en wel begonnen is, zijn de verwachtingen al hooggespannen bij de fans van Antwerp. "Het sportieve weegt duidelijk door ten opzichte van de rest. Hier en daar klonk het zelfs kortaf dat enkel het sportieve succes telt: als Overmars het goed doet, wordt de rest met plezier onder de mat geveegd", concludeert Haegeman, die ziet dat nog een ander argument wordt aangevoerd. "Als Antwerp nog enkele maanden langer had afgewacht, was de komst van Overmars nooit mogelijk geweest. Juist door zo snel te handen kon de deal tot stand komen."

Bovendien was voorganger Luciano D'Onofrio ook bepaald geen onbeschreven blad, stelt Haegeman, die Antwerp op de voet volgt. "Corruptie, onder tafel commissies opstrijken… Eigenlijk komt het hierop neer: in het voetbal zit het vol met haaien, dan kan zo'n Overmars er ook nog wel bij."

Veeleisende eigenaar én achterban
Antwerp hoopt met Overmars de laatste stap richting de Belgische top te zetten. "De ambities van Antwerp zijn erg duidelijk: zo snel mogelijk landskampioen worden. Sinds Paul Gheysens in 2017 het roer overnam als voorzitter, reiken de bomen tot aan de hemel. Gheysens, een projectontwikkelaar en ondernemer, is steenrijk. Onder zijn bewind heeft Antwerp een totale make-over ondergaan, op het vlak van infrastructuur, financiën en ook sportief. Dat laatste lijkt de voornaamste doelstelling van Overmars te gaan worden: Antwerp naar een eerste titel sinds 1957 loodsen. Daarvoor moet alles wijken."

Overmars komt wel in een heel ander schuitje terecht dan bij Ajax. "In principe loopt de vergelijking met Ajax helemaal spaak, aangezien Ajax elk jaar kampioen moet worden mét een bepaalde filosofie, terwijl Antwerp voor het eerst sinds mensenheugenis weer eens kampioen wil worden ten koste van alles. De enige gelijkenis zit hem denk ik in de druk van bovenaf en van buitenaf. Gheysens is verschrikkelijk ambitieus en daarom keihard in zijn beleid. Ook de supporters zijn enorm veeleisend. Hoewel Antwerp pas de laatste jaren weer richting de Belgische top is toegegroeid, is de druk er enorm, vergelijkbaar met de grote drie - Anderlecht, Club Brugge en Standard - en groter dan bij pakweg Gent of Genk, toch ploegen die de voorbije decennia veel succesvoller zijn geweest."

Haegeman weet dat de selectie van Antwerp de nodige aandacht en tijd zal vergen van Overmars, die met een uitgekiend aan- en verkoopbeleid miljoenen verdiende voor de Amsterdammers. "Afgelopen zomer heeft Antwerp voor het eerst zwaar geïnvesteerd, met enkele ronkende namen die vaak overkwamen uit grote competities, zoals Björn Engels (Aston Villa), Viktor Fischer (ex-Ajax), Johannes Eggestein (Duits jeugdinternational) en als klap op de vuurpijl Radja Nainggolan. Die kreeg een recordsalaris van zo'n 3 miljoen euro voorgeschoteld. Ter vergelijking: tweevoudig Gouden Schoen-winnaar Hans Vanaken van Club Brugge verdient 2 miljoen. Voor talent Michel-Ange Balikwisha legde Gheysens dan weer 5 miljoen euro op tafel, de hoogste som die Antwerp ooit betaalde voor een transfer. Om maar te zeggen: Gheysens deinst er niet langer voor terug om met geld te smijten."

Weinig waarde in Antwerp-selectie
Hoewel Antwerp op een derde plaats staat in de Jupiler Pro League, stellen de aankopen echter teleur. "In de breedte heeft Antwerp een selectie om bovenin mee te draaien, maar de jongens die de ploeg in principe naar een hoger niveau moeten tillen, met Nainggolan voorop, schieten voorlopig tekort. Daardoor staan revelatie Union en favoriet Club momenteel toch een trapje hoger." Er is dus werk aan de winkel voor Overmars. Ook qua uitgaande transfers moet de club nog grote stappen zetten. "Volgens mij drukte Gheysens daarom door om Overmars aan boord te halen, gezien zijn reputatie. De voorbije jaren liet Antwerp haar beste spelers steevast transfervrij vertrekken, zonder een transfersom te kunnen opstrijken. Dat gebeurde onder meer met Dieumerci Mbokani en zelfs Lior Refaelov, die enkele maanden eerder nog de Gouden Schoen gewonnen had. Voorlopig leert men niet van de fouten, want ook Aurelio Buta, een rechtsachter met veel potentieel, trekt straks de deur transfervrij achter zich dicht. Overmars zal die zaakjes anders moeten aanpakken."

De huidige selectie herbergt echter niet heel veel spelers die een forse transferwaarde vertegenwoordigen. "Manuel Benson en Alhassan Yusuf zijn kandidaten. Spits Michael Frey is dan weer een geval apart. Hij komt eigenlijk technisch vermogen te kort om in de Belgische top te spelen, maar legde er dit seizoen wel al meer dan twintig in. Het ijzer smeden als het heet is, lijkt het devies voor deze zomer. Hij moet dus wel een mooie som kunnen opleveren, al zal dat bedrag nooit de dubbele cijfers aantikken. De enige die daar op termijn voor kan zorgen, lijkt mij Balikwisha. Die heeft veel talent, al zijn zijn prestaties voorlopig nog te wisselvallig. Op termijn moet hij echter voor 12-15 miljoen de deur uit kunnen."


Oud-Ajacied Viktor Fischer

Overmars moet zich aanpassen
Antwerp vaart al een andere koers op transfergebied, concludeert Haegeman. Waar voorheen vooral ervaren krachten werden aangetrokken met een zekere staat van dienst, wordt sinds vorige zomer ook ingezet op jongere spelers. Overmars moet er nu voor zorgen dat de transfers ook voltreffers worden, zodat de ambitieuze Belgische club een volgende stap kan zetten. "De insteek van Overmars wordt natuurlijk wel helemaal anders dan bij Ajax. De budgetten verschillen, al is Gheysens het type voorzitter dat zijn hand er niet voor omdraait om diep in de portefeuille te tasten. Ik acht Antwerp de komende zomerse transferperiodes in staat om geregeld sommen van 5 tot 8 miljoen op te hoesten. Naar Belgische normen zijn dat topbedragen. Afgelopen zomer gaf Antwerp toch zo'n 25 miljoen uit in totaal. Dat zal de komende jaren enkel toenemen. In vergelijking met Ajax kom je daarentegen in een andere categorie terecht."

Dat zorgt ook meteen voor de enige kanttekening. "Is het adressenboekje van Overmars wel op maat voor dat van Antwerp? Hoe dan ook zal zijn ervaring in scouting erg van pas komen op de Bosuil, want ook op dat vlak moeten nog stappen gezet worden. De vraag is ook in hoeverre Overmars op de hoogte is van de Belgische markt, want de voorbije jaren ging Antwerp toch opvallend vaak voor spelers uit de eigen competitie of jongens die het Belgische voetbal goed kennen. Anderzijds kunnen via hem misschien enkele jonge, Nederlandse talenten in Antwerpen neerstrijken." Net als Ajax wil Gheysens bij Antwerp ook vol inzetten op de jeugdopleiding, maar dat vergt tijd. Bruny Nsimba is momenteel zelfs de enige speler in de selectie die de jeugdopleiding van de club doorliep. "En die mocht welgeteld één keer invallen in het lopende seizoen…"

Overmars op zoek naar nieuwe trainer
Het laatste dossier dat Overmars op zijn bordje krijgt is dat van trainer Brian Priske, die onder vuur ligt binnen de club en bij de supporters. "In de derby met Beerschot van twee weken geleden is Gheysens zelfs tijdens de rust, bij een 0-1 achterstand, in de kleedkamer gekomen om Priske de les te lezen. Uiteindelijk won Antwerp nog met 2-1, maar daar was de Deen duidelijk niet blij mee. Een direct ontslag hangt niet meteen meer in de lucht, maar de kans lijkt bijzonder klein dat Priske volgend seizoen nog voor de groep staat. Niet zozeer de resultaten spreken tegen hem, maar vooral het gebrek aan goed, gestroomlijnd voetbal. Jammer, want het is een hele vriendelijke, warme man. Maar dat is nu ook net één van de redenen voor de mismatch: zo'n karakter past eigenlijk niet bij een woelige club als Antwerp. Als trainer hoort daar iemand met meer charisma, met meer haar op zijn tanden, kortom een klootzakske. De kans is dan ook reëel dat Overmars als één van zijn eerste opdrachten op zoek mag naar een nieuwe trainer."