Steenrijk, roemrucht en ongeduldig: dit is de nieuwe werkgever van Overmars
Marc Overmars gaat weer aan de slag. Bijna twee maanden na zijn geruchtmakende vertrek bij Ajax wordt hij de nieuwe technisch directeur van Royal Antwerp FC, de oudste club van België. Waar komt Overmars terecht?
Precies 43 dagen geleden stapte Overmars op bij Ajax. De oud-international bleek over een langere periode grensoverschrijdende berichten naar meerdere vrouwelijke collega's te hebben verstuurd. Overmars vertoonde opdringerig, 'stalkingachtig' gedrag, plaatste foute opmerkingen op de werkvloer en verstuurde dickpics.
In een reactie op de officiële website van Ajax zei hij zich 'kapot te schamen'. Leen Meijaard, voorzitter van de raad van commissarissen, noemde hem 'waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft'. En dat vond Royal Antwerp FC ook: de Belgische volksclub gaat voor meerdere seizoenen in zee met Overmars en presenteerde hem maandag om 13.00 uur.
Steenrijke eigenaar
Antwerp is de ambitieuze nummer drie van de Jupiler Pro League en geldt weer als één van de belangrijkste clubs in België. Met nog twee speelronden in het reguliere seizoen te gaan, moet Antwerp bij de bovenste vier eindigen om mee te mogen doen aan de play-offs om het kampioenschap. Het verschil met Gent (vierde) en Anderlecht (vijfde) is één punt. Koploper Union Sint-Gillis heeft twaalf punten meer.
Antwerp is in handen van de steenrijke Paul Gheysens, die bereid is vele miljoenen in de club te pompen. Hij vergaarde zijn rijkdom - naar verluidt zeker één miljard euro - als CEO van vastgoedinvesteerder en bouwbedrijf Ghelamco. Het grote doel sinds hij in 2017 definitief instapte: de landstitel naar Antwerpen halen. The Great Old, viervoudig kampioen, was in 1957 voor het laatst de beste van België.
Vrij baan voor Overmars
In 2020 won Antwerp de Belgische beker, maar Gheysens wil meer. Veel meer. En snel. De afgelopen jaren investeerde hij al om en nabij de zeventig miljoen euro in de club. Daarvoor werd onder meer Radja Nainggolan, dertigvoudig international van de Rode Duivels, aangetrokken. Nainggolan (33) is één van de grootverdieners in België, maar vertoont langzamerhand tekenen van slijtage.
Tot vorig jaar was Luciano D'Onofrio verantwoordelijk voor de transfers bij Antwerp. Sinds de Italo-Belg vorig jaar na interne strubbelingen vertrok bij de club, nam algemeen directeur Sven Jaecques zijn takenpakket over. De dubbelbaan was te omvangrijk, waardoor Overmars vrij baan zal krijgen op De Bosuil. Hij komt er één oude bekende tegen: Viktor Fischer. Ook speelt Emanuel Emegha er. Hij kwam in de winter voor anderhalf miljoen euro over van Sparta, een bedrag dat de Rotterdammse club onmogelijk kon weigeren.
Nieuwe selectie én nieuwe trainer
Meteen na de overname door Gheysens in 2017 keerde Antwerp, na dertien lange jaren op het tweede niveau, terug in de Jupiler Pro League. Mede dankzij toenmalig technisch directeur D'Onofrio werd The Great Old meteen weer een topclub in België.
Overmars zal niet alleen een kampioensselectie moeten bouwen, maar ook een verjongde ploeg die in de toekomst wat kan gaan opleveren. De duurste uitgaande transfer ooit bij Antwerp ligt op nog geen vier miljoen euro (Martin Hongla) en ook nu heeft de club niet al te veel spelers met een hoge doorverkoopwaarde. In dat opzicht kan Overmars zijn ervaringen bij Ajax volledig aanwenden.
Verder lijkt Overmars zich al te kunnen oriënteren op een nieuwe trainer. De Deense trainer Brian Priske (foto boven), in 2020 met FC Midtjylland nog tegenstander van Ajax in de Champions League-groep, werd gehaald om kampioen te worden, maar staat voorlopig 'slechts' derde. Omdat het ook niet echt botert tussen Gheysens en Priske, hangt dienst toekomst al even aan een zijden draadje.
Wat als een paal boven water staat: het potentieel bij Antwerp is enorm. De club heeft zelfs na jaren in de marge van het Belgische voetbal nog steeds een bijzonder trouwe achterban en de stad snakt al jaren naar een absolute topploeg die het Belgische voetbal kan domineren.
(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)