Portugese pers verrast door Benfica: 'Goal was oase in een offensieve woestijn'

16 maart 2022 om 00:05

Ajax was vooraf de favoriet en had ook het betere veldspel tegen Benfica, maar uiteindelijk mag O Glorioso pronken met een plekje bij de laatste acht in de Champions League. De Portugese pers kan zijn verbazing nauwelijks verbergen, maar heeft bewondering voor de zakelijkheid en de effectiviteit van Benfica.

De ploeg van Nélson Veríssimo beperkte zich tot verdedigen en wachtte op zijn kans, die een kwartier voor tijd zou komen. 'De goal van Darwin Núñez was een oase in de offensieve woestijn voor Benfica, dat verder vooral achter de bal en de sneller spelende Nederlanders aan liep. De eerste helft werd totaal gedomineerd door Ajax, dat echter verzuimde om zijn superioriteit om te zetten in grote kansen', schrijft A Bola.

De treffer kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen, zag het medium. 'Na 76 minuten kreeg Ajax een koude douche: Grimaldo leverde een vrije trap af bij de eerste paal, Darwin meldde zich in de lucht en liet Onana kansloos. Vanaf dat moment viel Ajax meer aan met het hart dan met het hoofd. Benfica liet via Yaremchuck zelfs nog een kans liggen om er 0-2 van te maken.'

Record plaatst de wedstrijd in historisch perspectief. 'Het waren de erfgenamen van Eusébio die konden lachen, ten koste van de erfgenamen van Cruijff: zij bewezen dat statistieken niets zeggen. Ajax had de wedstrijd grotendeels in handen – zij het zonder grote kansen te creëren – maar Benfica was goed georganiseerd én gebruikte het hoofd. De Adelaars konden het opbrengen om te verdedigen op momenten dat het nodig was en maakte in de cruciale minuten de goal die een plekje in de kwartfinales zou garanderen.'

Público had duidelijk niet verwacht dat Benfica de laatste acht in de Champions League zou halen. 'Het is 15 maart en het seizoen van Benfica krijgt tóch nog betekenis: uitgeschakeld in de bekertoernooien, kansloos voor de titel, maar in de Champions League bewezen ze dat er nog iets is om voor te spelen in dit seizoen. Benfica heeft zich geplaatst voor de kwartfinales, waar normaal gesproken het kaf van het koren wordt gescheiden. En dat dankzij een 0-1 zege bij een op papier beter Ajax, dat tijdens de groepsfase onverslaanbaar was.'

Het medium vond dat Ajacied Antony 'niet zijn beste avond beleefde en Ajax daarmee de das omdeed' en prees oude rot Nicolás Otamendi en de halverwege ingevallen Soualiho Meïté. Zij zorgden na rust voor meer stabiliteit bij Benfica, al werd de wedstrijd er niet leuker op. 'Na 76 minuten resulteerde de eerste doelpoging van Benfica in de 0-1: vrije trap Grimaldo, Onana zat er helemaal naast en Darwin scoorde. De na rust toch al oninteressante wedstrijd werd er nog minder spectaculair van, met meer ruzietjes en overtredingen dan voetbal. Maar Ajax kon niet meer uit het web ontsnappen.'