Zeven conclusies: repeterend Ajax-verhaal, Ten Hag ziet het lang aan

15 maart 2022 om 23:45
Laatste update: 17 maart 2022 om 10:54

De uitschakeling in de achtste finale van de Champions League is een flinke streep door de rekening voor Ajax. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 0-1 nederlaag tegen Benfica.

Ajax verlengt slechte thuisreeks
Wéér heeft Ajax thuis niet weten te winnen in de knock-outfase van de Champions League. De laatste keer dat dit wel lukte was in… 1996. Daarmee wacht Ajax in de Johan Cruijff Arena nog op de eerste overwinning in de knock-outfase van het miljardenbal. Het lukte de Amsterdammers zelfs tijdens het droomseizoen 2018/2019 niet.

Er is wel een kleine kanttekening: in het seizoen 2002/2003 werden er nog twee groepsrondes afgewerkt. Toen overleefde de ploeg van toenmalig trainer Ronald Koeman de poule en werd vervolgens op eigen veld gewonnen van AS Roma.

Eerste wedstrijd dat Haller niet scoort
Sébastien Haller leek dit seizoen niet te stuiten in de Champions League. Hij kwam tot dusver in alle duels tot scoren en haalde in totaal liefst elf keer de trekker over. In de return tegen Benfica werd de spits echter nauwelijks in stelling gebracht.

Ten Hag verzuimt in te grijpen
Het was sowieso een probleem voor Ajax. De Amsterdammers blaften wel, maar ze beten eigenlijk nooit dinsdagavond. Het laatste schot op doel werd zelfs al na 36 minuten genoteerd… Toch zag Erik ten Hag het lange tijd aan. Pas toen het te laat was bracht hij nog Davy Klaassen en Brian Brobbey in. Mohammed Kudus kwam zelfs pas in de slotseconden in het veld.

Benfica in rijtje met Valencia en Atalanta
Het begint een repeterend verhaal te worden: weer liet Ajax zich de kaas van het brood eten. In 2019 had Ajax genoeg aan een remise tegen Valencia, maar werd met 1-0 verloren. Een jaar later ging het mis in het beslissende duel met Atalanta Bergamo (0-1). Beide keren was het in de groepsfase, maar ook toen was Ajax de bovenliggende partij zonder zichzelf te belonen.

Bij PSV zal het duel met in de Arena ook bekend zijn voorgekomen. De Eindhovenaren kenden in augustus de zelfde problemen met Benfica: uit de betere zijn maar niet winnen en thuis tegen een Portugese muur aanlopen.

Onana geen schim meer van zichzelf
Waar is de Andre Onana van voor zijn dopingschorsing? De Kameroener groeide bij Ajax uit tot steunpilaar en werd zelfs tot de beste keepers ter wereld gerekend. Van die vorm is weinig meer over. Dinsdagavond zat hij volledig mis bij de 0-1 van Darwin Núñez.

Penningmeester zal balen
De Amsterdamse clubkas had een overwinning op Benfica goed kunnen gebruiken. Ajax kondigde tijdens het bekendmaken van de halfjaarcijfers een verwacht verlies aan over 2021/2022. Tegen de Portugezen had Ajax echter 12,5 miljoen euro kunnen verdienen. In plaats daarvan blijven de inkomsten in de Champions League steken op zo'n 71,5 miljoen euro.

Jubileum Ten Hag
Hij koopt er niets voor, maar Ten Hag vierde dinsdag een jubileum. De 52-jarige oefenmeester had voor de vijftigste keer de leiding over een Europees duel van Ajax. Daarmee passeerde hij Frank de Boer en nu hoeft hij alleen Louis van Gaal nog voor zich te dulden. Onder de huidige bondscoach speelden de Amsterdammers 57 Europese wedstrijden.