Fans van Sparta en Feyenoord laten zien hoe het ook kan: 'Daar ben ik trots op'
In een tijd waarin supportersrellen en fans die zich niet kunnen gedragen meer regel dan uitzondering lijkt te zijn, bewijst de Rotterdamse derby dat het ook anders kan. Geen onvertogen woord voor, tijdens en na de wedstrijd op Het Kasteel tussen Sparta en Feyenoord (0-1) en daar is Peter van der Zwan, voorzitter van de supportersvereniging van Sparta, maar wat trots op. Dat zegt hij tegen deze website.
Bij de Limburgse burenruzie tussen MVV en Roda JC werd er met vuurwerk naar fans gegooid en moest er gestaakt worden, na afloop van de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse vond er een geweldsexplosie richting de Nijmeegse politie plaats en supporters van Feyenoord vallen een delegatie van Union Berlin in bun stad aan en bekladden een historisch deel van de Duitse hoofdstad. Een even triest als ontmoedigend rijtje aan gebeurtenissen, die de vraag doet rijzen of het ooit nog goed komt met voetbalsupporters in Nederland.
Dat is absoluut mogelijk, zo bewees de Rotterdamse derby van afgelopen zondag. Fans van Sparta kunnen de stadgenoot van Zuid niet luchten of zien, maar van vijandigheden was geen enkele sprake in en rondom Het Kasteel. Dat vindt Peter van der Zwan, voorzitter van De Sparta Supporter, de normaalste zaak van de wereld. "Fans liepen dwars door elkaar heen op het voorplein en dat kan andersom ook, als wij naar De Kuip gaan. Op het veld botsen we, maar erbuiten nauwelijks. Ik ken zelf ook genoeg Feyenoorders die Sparta gewoon leuk vinden en het beste gunnen."
En dat terwijl de wedstrijd zeker aan de westzijde van de havenstad ontzettend leeft. "De wedstrijden tegen Feyenoord zijn de belangrijkste en er zijn mensen die hier zo reikhalzend naar uitkijken, dat ze twee weken amper een oog dichtdoen", legt Van der Zwan uit. "Je hebt te maken met de stadgenoot die qua belangen en qua cultuur met ons botst. De tegenstellingen tussen het volkse en rauwe Feyenoord en de herenclub die Sparta vroeger was, zijn heel groot. We hebben een hartgrondige hekel aan de buren van Zuid, maar bij andere derby's wordt er over haat gesproken. Dat gaat over het randje."
De strijd wordt tijdens de derby van Rotterdam uitgevochten op het veld en tussen supporters onderling door hun stem te gebruiken op de tribune. "We laten het horen op de tribune en gaan verbaal de strijd met elkaar aan. Daar moet het ook bij blijven. Zelfs na de 0-1 schreeuwden we nog dat we de club van Rotterdam zijn en het maakt ons ook niet uit dat we toevallig ongelukkig verliezen. Wij zijn trots dat we van West zijn, we zijn trots op Sparta en ik ben zelf trots dat we een club zijn waar kinderen gewoon met hun vaders en moeders naartoe kunnen en waar thuis- en uitfans door elkaar heen lopen zonder problemen."
Van der Zwan zou graag zien dat die kant van het verhaal ook eens wordt belicht. De problematiek van de laatste maanden met voetbalfans herkent hij uiteraard wel, maar de positieve noot is volgens hem te weinig hoorbaar in het debat. "Zware incidenten worden altijd uitvergroot, maar een situatie waarin het wel goed gaat tussen rivaliserende fans kunnen de critici niet gebruiken. Dat rijmt niet met hun argumenten en dus hoor je daar minder over. Jammer dat het zo gaat, omdat je hebt kunnen zien dat het ook gewoon wél harmonieus kan verlopen. Dat mag ook wel eens benadrukt worden."
De Spartaan hoopt dat het Rotterdamse voorbeeld een vervolg krijgt bij andere wedstrijden. "Hoe fel je een derby ook beleeft, hoe fanatiek je ook bent, probeer het binnen de perken te houden en je te concentreren op je eigen ploeg. Gezonde afkeer tegen de rivaal is niet erg, maar probeer er vooral voor te zorgen dat je éigen ploeg wint. Daar kun je veel meer mee dan dat je je tegen de andere club gaat keren. Juist daardoor wordt die haat alleen maar aangewakkerd, en dat kunnen we niet gebruiken. Wees trots op je eigen club, draag dat te allen tijde uit en dat zullen de spelers dan ook merken. En daar draait het uiteindelijk allemaal om."