'Bekerwinst met NEC is meer waard dan prijzen met Ajax en Barça'

'Bekerwinst met NEC is meer waard dan prijzen met Ajax en Barça'

20 april - 08:56 Laatste update: 11:48
145

Voor Jasper Cillessen zou de bekerwinst met NEC het hoogtepunt in zijn carrière zijn. De 34-jarige doelman koos er na avonturen bij Ajax, FC Barcelona en Valencia bewust voor om terug te keren naar de regio waar hij opgroeide.

Cillessen sprak na het duel met PEC Zwolle (2-2) kort met Diederik Boer, met wie hij bij Ajax samenspeelde. "Diederik zei: Je hebt bij Ajax en FC Barcelona alles meegemaakt, zoveel gewonnen. Waarom is deze finale toch zo speciaal voor je? Ik zei: Als jongen van de club is dit anders dan alles wat ik heb meegemaakt", vertelt Cillessen aan NU.nl. "Bij Ajax en Barça verwacht je prijzen te winnen. Maar met NEC geschiedenis schrijven is me veel meer waard. Geen twijfel over mogelijk."

De 65-voudig international raakte na zijn terugkeer bij NEC zijn plek in Oranje kwijt en liep het WK mis. Oud-collega's als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder lieten zich bovendien weinig vleiend over hem uit. Ondertussen is hij verwikkeld in een rechtszaak met zijn Spaanse ex-vrouw over de alimentatie voor hun dochtertje. Cillessen erkent dat hij mede daardoor maanden met zijn vorm worstelde. "Ik heb het zwaar gehad", stelt hij. "Telkens als ik me herpakte van een teleurstelling en ik dacht dat ik er weer lekker in zat, kwam er wéér iets overheen."

"Het was iets ongrijpbaars, alles zat tegen. Hoe graag ik het ook wilde omdraaien, het lukte niet. Dat deed wat met me", zegt Cillessen, die steun vond bij een mental coach, maar ook in zijn omgeving. "Het hielp dat ik op moeilijke momenten even bij m'n broer kon eten, met m'n neefje en nichtje kon spelen of met vrienden kon afspreken. Dat kon niet toen ik in Valencia zat. Maar je kunt wel stellen dat ik mezelf moest hervinden na die moeilijke tijd."