KNVB geeft tekst en uitleg bij grootste puntenstraf ooit: 'Uitzonderlijke ernst'

KNVB geeft tekst en uitleg bij grootste puntenstraf ooit: 'Uitzonderlijke ernst'

19 april - 18:03
169

Vitesse heeft vrijdag de grootste puntenstraf ooit in het Nederlandse betaalde voetbal gekregen. De KNVB licht in een verklaring toe waarom de Arnhemmers achttien punten in mindering hebben gekregen.

Door de puntenstraf is Vitesse, dat niet in beroep gaat, officieel gedegradeerd. 'De hoogte van de sanctie is gebaseerd op uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen van het licentiesysteem', schrijft de KNVB. 'Het gaat hierbij onder meer om het verstrekken van onjuiste informatie die van belang was voor het forensisch onderzoek naar mogelijke overtreding van de sanctiewetgeving en om het achterhouden van informatie van belang voor de beoordeling van de continuïteit van Vitesse.'

'Daarnaast oordeelt de licentiecommissie de komende periode nog over andere mogelijke overtredingen. In dit verband wordt eerst extra informatie van Vitesse afgewacht', klinkt het. Indien aanvullende sancties worden opgelegd, treedt de licentiecommissie opnieuw naar buiten.

Vitesse moet bij de voetbalbond een aangepast herstructureringsplan inleveren. Naast de KNVB doet ook het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek naar Vitesse en de banden met de Rus Roman Abramovich. 

AGOVV en Fortuna Sittard kregen in het verleden ooit negen punten aftrek. Vitesse krijgt nu een verdubbeling van die straffen.