Ongelooflijk voetbalsprookje: café-elftal stoot door in Conference League

25 juli om 12:00
Laatste update: 25 juli om 13:47

Elf jaar geleden richtte de toen achttienjarige Brit Louis Perry een amateurclub op in Gibraltar. Inmiddels staat FC Bruno's Magpies, vernoemd naar het café van de grootouders van Perry, in de tweede kwalificatieronde van de Conference League tegenover de Deense topclub FC Kopenhagen. Een ongekend sprookje dat niet begon in een kasteel, maar in de kroeg.

Met vrienden een discotheek runnen, samen een bar openen of met z'n allen een bedrijf starten. Iedere vriendengroep durft groot te dromen als de drank rijkelijk vloeit, maar het verwezenlijken ervan is een ander verhaal. Laat staan als het gaat om een professioneel voetbalteam. Een droom zo surreëel dat menigeen hem slechts met de laptop durft te delen, bij het opstarten van Football Manager. Dat geldt echter niet voor Louis Perry.

Achttien jaar oud was Perry, toen hij met vrienden aan de bar zat in Gibraltar. Zelf werd hij niet toegelaten bij lokale clubs, dus besloot hij iets groots na te jagen. Hij creëerde zijn eigen club. Bruno's Bar, de bar van Perry's oma, betaalde de inschrijfkosten van duizend euro bij de voetbalbond van Gibraltar, waarna de club mocht instromen op het tweede niveau. Mick Embleton werd de trainer, maar had daarbij wel een eis: de club moest FC Bruno's Magpies gaan heten, genoemd naar de bijnaam van zijn favoriete club, Newcastle United.

In 2019 promoveerde FC Bruno's Magpies naar het hoogste niveau van Gibraltar. En daar bleef het niet bij. De club won reeds het bekertoernooi in de dwergstaat en werd tot drie keer toe derde in de competitie, wat uiteindelijk leidde tot een ticket voor de eerste voorronde van de Conference League. Daarin werd afgerekend met het Ierse Derry City. Elf jaar nadat het idee ontstond in de kroeg, treedt de club nu aan tegen FC Kopenhagen, dat in het afgelopen seizoen nog overwinterde in de Champions League en het Manchester City moeilijk maakte.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!