Het doek is alsnog gevallen: de turbulente laatste Barça-maanden van Koeman
Einde oefening voor Ronald Koeman. Het lot van de Nederlandse oefenmeester hing al wekenlang aan een zijden draadje bij FC Barcelona, dat hem nu definitief de laan heeft uitgestuurd, na één volledig seizoen en een paar maanden. Hoe is dit allemaal tot stand gekomen? VoetbalPrimeur maakt een korte reis door de tijd.
Koeman werd in de zomer van 2020 aangesteld bij Barcelona door toenmalig president Josep Bartomeu. Een aantal dagen daarvoor hadden de Catalanen een historische 2-8 oorwassing van Bayern München gekregen. Twee maanden na de komst van Koeman pakte Bartomeu zijn biezen, Joan Laporta volgde hem in februari op. Toen werd er al een beetje gespeculeerd over de toekomst van Koeman, maar aan het einde van het seizoen 2020/2021 kwam de geruchtenmolen serieus op gang.
Mei: Koeman onder druk na eerste seizoen
Vorig seizoen zette Barcelona onder Koeman een indrukwekkende serie aan overwinningen neer tussen februari en april. Barça legde beslag op de Copa del Rey en was een serieuze kanshebber voor de landstitel. Door puntenverlies tegen Atlético Madrid, Granada, Levante en Celta de Vigo in de slotfase van het seizoen veranderde dat echter volledig: Koeman en co. eindigden uiteindelijk op de derde plek in de Spaanse competitie.
Vanaf dat moment begon Koeman minder stevig in het zadel te zitten. De Nederlandse oefenmeester werd na de teleurstellende afsluiting van het seizoen een aantal keer op het matje geroepen door Laporta. De president vroeg zich af hoe het verval plaats kon vinden. Ook was Laporta niet tevreden met het systeem en de speelwijze die door Koeman werden gebruikt. Een ontslag was op dat moment echter niet aan de orde.
Juni: spanningen tussen Koeman en Laporta
Niet veel later escaleerde de situatie. Laporta wilde tijdens de zomerstop graag twee weken tijd om andere opties te onderzoeken voor de trainerspositie. Als Laporta geen beter alternatief zou vinden, mocht Koeman blijven. In diezelfde periode claimde de 59-jarige Spanjaard dat de oefenmeester in het ziekenhuis was opgenomen. Koeman was echter kerngezond op weg naar Nederland om vakantie te vieren. De voormalig Oranje-international en zijn agentschap lieten dan ook snel weten dat Laporta niet de waarheid sprak. De band tussen de trainer en president kreeg een flinke knauw.
Laporta slaagde er uiteindelijk niet in om een nieuwe trainer aan te stellen bij Barcelona. In zijn bedenktijd zou de Catalaan contact hebben gelegd met onder meer Hansi Flick, Julian Nagelsmann en clubiconen Xavi en Pep Guardiola, maar het viertal was niet beschikbaar. Barça had daarnaast niet de financiële middelen om het contract van Koeman af te kopen. Daardoor mocht de geboren Zaandammer tóch aanblijven in Camp Nou en leek de kou uit de lucht.
Augustus: Messi vertrekt
Niet lang na het afronden van de Koeman-soap brak de hel bij Barcelona echter helemaal los: clubicoon Lionel Messi moest noodgedwongen vertrekken bij zijn jeugdliefde door de financiële problemen in Camp Nou. Dat was uiteraard een aderlating voor Koeman: de Barcelona-selectie verloor ongelofelijk veel kwaliteit door de exit van Messi.
ÚLTIMA HORA
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) August 5, 2021
Leo Messi no continuarà lligat al FC Barcelona
Barça was niet in staat om een waardige vervanger voor de Argentijn binnen te halen: de financiële situatie van de club liet dat namelijk niet toe. Barcelona kon zich in de transferzomer wel versterken met onder meer Memphis Depay, Luuk de Jong, Eric García en Sergio Aguëro. Desondanks bleef de selectie van Barcelona dun, waar Koeman zich een aantal keer over beklaagde.
Begin september: mogelijke contractverlenging
Ondanks het vertrek van Messi startte Koeman met Barça prima aan het nieuwe seizoen. De huidige nummer zes van Spanje hield zeven punten over aan zijn eerste drie duels. Alleen op bezoek bij het stugge Athletic Bilbao werd niet gewonnen. Met de prestaties op het veld én zijn houding tijdens de transferperiode maakte Koeman indruk op de Barça-leiding.
De coach mocht zelfs hopen op een verlenging van zijn in 2022 aflopende contract. Als Koeman sportief succes zou behalen, een herkenbare speelstijl bleef hanteren en een goede strategische aanpak liet zien, zou zijn verbintenis met één jaar worden opengebroken. Zover lijkt het echter niet te komen…
Midden september: bom barst na nederlaag tegen Bayern
Na de kansloos verloren Champions League-wedstrijd tegen Bayern München kantelde het sentiment rondom Koeman volledig. Barcelona verloor met 0-3 en maakte geen moment aanspraak op de overwinning. Een paar uur na het duel zou Koeman een 'zeer gespannen' ontmoeting met Laporta hebben gehad. De president zou woedend zijn geweest op Koeman, omdat Barça het duel met Bayern volgens Laporta inging met de mentaliteit van 'een klein clubje'.
Direct na de ontmoeting met Koeman voerde Laporta een spoedvergadering met vice-voorzitter Rafa Yuste en sportief directeur Mateu Alemany. De woede van de president zou daar ook tot uiting zijn gekomen. Het is niet bekend wat er toen precies is besproken, maar Laporta keerde pas om 02.00 uur 's nachts huiswaarts.
De geruchten over een ontslag van Koeman kwamen ook weer op gang door de nederlaag tegen Bayern. Onder meer Erik ten Hag en Jordi Cruijff werden zelfs al als opvolgers van de Barça-trainer genoemd. Tot een vertrek van Koeman kwam het echter nog niet: hij kreeg van de clubleiding de kans om zich te bewijzen tegen Granada en Cádiz.
Eind september: nieuwe tegenslagen
Tot overmaat van ramp ging het tegen Granada opnieuw mis voor Koeman. In eigen huis speelde Barça gelijk tegen de club uit Andalusië. Ronald Aráujo redde in de slotfase een punt voor de thuisploeg door raak te koppen. Twee dagen na die wedstrijd prijkte Koeman op de voorpagina's van de Spaanse sportkranten. Mundo Deportivo en Diario SPORT sloten niet uit dat hij op korte termijn zijn koffers moet inpakken bij Barcelona.
Op dezelfde dag kreeg Koeman een veeg uit de pan van de adviseur van Laporta, Enric Masip. De Nederlander liet zich in zijn Videoland-docuserie Força Koeman stevig uit over Laporta. Masip was daar niet blij mee. "Koeman heeft een aantal opmerkingen gemaakt waarvan ik vind dat een coach dat nooit kan zeggen", zei de oud-handballer. "Een trainer kan niet vertellen dat een president geen recht van spreken heeft."
Ondanks de grote spanningen mag Koeman nog op de bank zitten bij het treffen met Cádiz van donderdag. Op de persconferentie voorafgaand aan dat duel las de coach een statement voor een weigerde hij vragen van journalisten te beantwoorden.
Op bezoek bij Cádiz speelde Barcelona doelpuntloos gelijk, wat de volgende klap betekende voor Koeman en co. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal kreeg in de slotfase nog een rode kaart, waardoor hij een schorsing kreeg voor de komende twee competitieduels. De druk in aanloop naar het treffen met reuzendoder Levante was immens.
Roemloos afscheid voor Koeman? 🔜
— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) September 24, 2021
Barça wist weer niet te winnen en de trainer liep net als Frenkie de Jong in de slotfase tegen rood kaart 🟥
Door nieuw puntenverlies is het nog maar de vraag of hij mag blijven zitten. Wat denk jij? 🤔#ZiggoSport #LaLiga #CADBAR #CadizBarca pic.twitter.com/BgTI5bc8cZ
Eind september: Koeman iets steviger in zadel
Vanaf de tribune zag Koeman echter hoe Barça overtuigend afrekende met de club uit Valencia. De Catalanen wonnen met 3-0, mede dankzij goals van Luuk de Jong en Memphis Depay.
Koeman leek iets steviger in het zadel te zitten na die wedstrijd. De kritiek uit de Spaanse pers neemt wat af. Het Madrileense Marca bracht zelfs naar buiten dat een ontslag van de oefenmeester 'vrijwel onmogelijk' is. Vanwege de salariseisen in La Liga - die ook gelden voor leden van de technische staf - zou Barça Koeman niet de laan uit kunnen sturen. Maar toen braken de laatste twee wedstrijden voor de interlandperiode aan: Benfica- en Atlético Madrid uit.
Eind september, begin oktober: druk neemt weer toe, verrassend statement Laporta
De laatste opdracht van september leverde een ontluisterende Champions League-nederlaag bij Benfica op. De Portugezen wonnen met 3-0 en voorzitter Laporta zou zich openlijk beklaagd hebben over de 5-3-2 van FC Barcelona. Meteen na terugkeer in Barcelona volgde een nachtelijk crisisberaad tussen de bestuursleden. In Spanje werd al gesuggereerd dat het na de topper tegen Atlético al gedaan zou zijn voor Koeman, die vanwege zijn schorsing sowieso niet op de bank zou zitten.
De trainer kreeg echter steun uit onverwachte hoek. "Ronald Koeman blijft trainer van Barcelona", liet Laporta weten op de dag van de wedstrijd tegen Atlético. "Hij is een clublegende, een referentie in onze geschiedenis. Na met hem te hebben gesproken, zie ik dat hij vertrouwen heeft in het team, zeker als de ziekenboeg straks leegstroomt." Een tandeloos Barça verloor met 2-0 van de regerend landskampioen en uitgerekend Luis Suárez maakte de tweede treffer voor Los Rojiblancos. Landgenoot Jordi Cruijff zou achter de schermen het ontslag van Koeman voorkomen hebben.
Medio oktober: bijkomen tijdens de interlandweek
Koeman kreeg tijdens de interlandperiode twee weken de tijd om de batterij weer op te laden. Hij zou eigenlijk aanschuiven in de talkshow HLF8 van zijn vriend Johnny de Mol, maar zegde op het laatste moment af. De trainer ontkende dat het bestuur hem terug had gefloten, maar later kwam uit Spanje het nieuws door dat de clubleiding het geen goed idee vond dat Koeman interviews zou geven.
Eind oktober: het doek valt alsnog in Vallecas
Barcelona pakte de draad op met zeges op Valencia en Dinamo Kiev, waarna het tijd was voor de wedstrijd van het jaar: El Clásico. Camp Nou kon eindelijk weer eens volstromen, maar de titanenstrijd tegen Real Madrid liep uit op een fiasco. Nadat De Koninklijke met 1-2 had gewonnen, werd de auto van Koeman en zijn vrouw Bartina belaagd door woedende fans. Dit incident hakte er flink in bij de trainer, die zich drie dagen later alweer op moest maken voor het uitduel met Rayo Vallecano.
Zijn Barça-avontuur eindigde echter op een woensdagavond in het Estadio de Vallecas. Radamel Falcao maakte de enige treffer van de wedstrijd en duwde Koeman definitief kopje onder. Het Barça-bestuur stak na afloop opnieuw de koppen bij elkaar en besloot ditmaal actie te ondernemen. Iets na middernacht bevestigde de club wat de Spaanse pers allang wist: na 435 dagen mag Koeman vertrekken bij zijn droomclub.
(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)